Rozmiar 36 jesienią? Można spróbować!

Szczupła sylwetka nieodłącznie kojarzy się z Francuzkami, jednak niestety śledząc tendencje społeczeństwa w Europie i tu także zauważa się większy problem z nadwagą niż z niedowagą. Tak też uważa projektant Karl Lagerfeld – zwolennik super szczupłych modelek, który wcale nie uważał, że lansuje modę na anorektyczny wygląd, jak mu zarzucono, ale twierdził, że ludzie po prostu wolą oglądać osoby smukłe. Czy tak jest, trzeba […]

Za modą – zielony superfood do picia

Podążając za aktualną jeszcze tzw. zieloną modą  koktajlową a jednocześnie superfood’ową dziś proponuję przepyszny, zielony, mocno odżywczy koktajl w sam raz na jesień, gdzie obniża się odporność i potrzebujemy więcej witamin. W nawiasach podałam ilości danych składników do wykorzystania na 2 porcje. Na zakupach nie zapomnij o: – świeżym jarmużu (2 garście) – avocado (1/2) – dojrzałym bananie (1/2) – miękkim jabłku (1) – czekoladowym […]

Ětre en vogue – popołudnie z różową kawą

Wszelkie trendy, które pojawiają się w dziedzinie żywienia, dietetyki, zdrowia i stylu życia podlegają nieustannie żywym dyskusjom. Zarówno między konsumentami jak i specjalistami, których to nie łatwe zadanie edukacyjne  i weryfikujące! Kawa to jeden z najbardziej kontrowersyjnych zagadnień. Z jednej strony ma działanie zakwaszające, drażniące ściany żołądka, uzależniające, z drugiej – jest źródłem drogocennych antyoksydantów, przyjemności, zbawiennej niekiedy kofeiny i rytuału, za który dałby się pokroić niejeden […]

Granat – modny antyoksydant

Sporządzając listę zakupów, nie zapominajcie o granatach! Dlaczego? Nie tylko w kosmetologii, ale i we właściwym żywieniu bardzo doceniany jest ten oto „rajski owoc”! Poznajcie jego prozdrowotne właściwości: – zmniejsza wchłanianie tłuszczów w jelitach, zatem może być pomocny przy redukcji masy ciała. W połączeniu z jogurtami czy sałatkami z dodatkiem serów, sprawdzi się w takiej funkcji doskonale! – naturalny sok z granatu jest o wiele bardziej […]

Francuski smak w Warszawie – ulubiona Charlotte

„Wkrótce nas chłód ogarnie wraz z mrokiem zimowym…” –  mówi „Pieśń jesienna”  Baudelaire’a. Krótszy dzień, chłód, plucha nie zawsze muszą odbierać radość tej pięknej pory roku. Nie dajmy się powszechności, stereotypom i wpływom malkontenckich osobistości ze świata kanapowych narzekaczy. Zapewne nie tylko mnie jesień kojarzy się między innymi z przebywaniem w ciekawych, przyjemnych café. Zalecam – z punktu widzenia dietetyka , jak […]

ACH, TEN CUKIER

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien dostarczać mniej niż 10% cukru wolnego z całych przyjmowanych kilokalorii do organizmu, a najlepiej…po prostu jak najmniej. Na opakowaniach produktów są podawane wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA), które podają trochę wyższe normy niż WHO: WARTOŚCI DLA KOBIET – nie więcej niż 50 gram cukru dodanego (10 łyżeczek) – cukru ogółem nie więcej niż 90 g WARTOŚCI […]

MÓJ SŁODKI PARYŻ

Paryż to dla mnie między innymi miejsce uniesień kulinarnych, a żeby zrozumieć to miasto trzeba się chwilę zatrzymać. Kojarzony z bagietką, winem i croissantami nie brzmi aż tak ciekawie… Dlatego postanowiłam przedstawić Wam nieco inne punkty, dzięki czemu może odwiedzicie Paryż z odmiennym nastawieniem. Francja – kraj, który pielęgnuje finezję i zmysły, nalega by delektować się chwilami przy szampanie. Albo, przy słodkościach, jeśli […]

CZY MOŻNA JEŚĆ CIASTKA?

Pytanie o spożywanie wszelkich ciast, ciastek i ciasteczek jest mi zadawane najczęściej. Słodycze stanowią najchętniej podejmowany temat dietetyki, a jednocześnie najmniej chętnie przez tych, którzy chcą zmienić swoją masę ciała – dokładniej – obniżyć albo borykają się z insulinoopornością, czy cukrzycą. Jak to jest? Jak najlepiej postępować i czy naprawdę nie można jeść ciastek? Oczywiście, że można jeść ciastka. Wszystko zależy jednak […]

Tabletka „odchudzająca” pod lupą

Rynek suplementów diety z przeznaczeniem do odchudzania się oferuje bardzo wiele możliwości. Oprócz kuszenia reklamą wymarzonej sylwetki do osiągnięcia w szybkim tempie bywają niedrogie i nie wymagają od konsumenta wysiłku. Jakie substancje zawierają najczęściej i czy rzeczywiście przynoszę one skutek? Poniżej lista kilku z nich: guggulsteron – pozyskiwany z żywicy ciernistego drzewa, stosowany w medycynie indyjskiej. Jego zadaniem jest stymulacja pracy tarczycy, która jest głównym […]

Gdzie na kawę w Paryżu?

„Petit noir, s’il vous plait!” – zawsze to mówię, bo tylko klasyczna, mała i czarna będzie charakteryzowała jakość konkretnej kawy. Przeczytajcie, gdzie warto wybrać się dla tej chwili rozkoszy w mieście tysiąca wiosek – gdzie ja, tak jak i francuski filozof Oświecenia Denis Diderot „(…) wolę żywić się trawą i korzonkami, niż mieszkać gdzie indziej”. Choć do tej trawy nie odmawiałabym sobie […]