JEDZENIE INTUICYJNE

Intuicyjne jedzenie nie jest szczególnie nową koncepcją. Dietetycy napisali pierwszą książkę w tym temacie w latach 90., a czwarta edycja ukazała się w czerwcu 2019. Dzisiaj koncepcja ta zyskuje jeszcze większe uznanie i popularność. Fundacja Międzynarodowej Rady Informacji o Żywności wymieniła nawet intuicyjne jedzenie jako jeden z pięciu trendów żywieniowych w bieżącym roku. Evelyn Tribole – dietetyk stanu California mówi, że pomysł na pierwszą książkę […]

Czytaj więcej

Mukbang – zabawa czy zagrożenie?

Wyzwanie foodporn, trend publikacji kawy czy lanczu na instagramie z oznaczeniem miejsca spożycia lub autora przepisu oraz wiele innych modnych, używanych i chętnie podejmowanych dziś działań. Są Ci znajome? Poznaj nowy rozrywkowy kierunek i dowiedz się, czy to kolejna, bezpieczna zabawa, czy może zagrożenie, które nie warte jest ryzyka.   Popularny mukbang… Słowo mukbang jest kombinacją słów z języka koreańskiego: meokneun (jeść) […]

Czytaj więcej

Kwiaty jadalne i kawa lawendowa

Zapewne o nich słyszeliście, ale czy umiecie je zastosować? Istnieje wiele bardzo istotnych reguł, według których należy postępować, by bezpiecznie, ze smakiem i przyjemnością spożywać kwiaty. Po pierwsze – kupujemy od dostawcy kwiatów przeznaczonych do jedzenia lub kupujemy w sklepie ekologicznym. Wtedy mamy pewność, że nie są nawożone, bo większość kwiatów ozdobnych niestety jest. Po drugie – nie używamy kwiatów rosnących w okolicy ruchliwych dróg […]

Czytaj więcej

UTRWALAMY ODPORNOŚĆ

Dary natury jeszcze nam towarzyszą, więc korzystajmy przede wszystkim z dostępnych antyoksydantów drobnocząsteczkowych – flawonoidów! Najlepszymi ich źródłami są jeszcze obecne w gruszkach, jabłkach, marchewce czy burakach. O każdej porze roku można zacząć dbać o układ odpornościowy, jednak w sezonie jesienno-zimowym szczególnie. Zalecenia dotyczące tej kwestii nie różnią się aż tak znacznie od możliwości zastosowania konkretnych produktów zwyczajowo, w codziennym daniospisie. Poniżej […]

Czytaj więcej

NUKLEOTYDY

Temat odporności jest już obecnie znany każdemu. Jej wspomaganie dietą i suplementami to przedmiot wielu dyskusji i rozważań. Witamina D? Wiadomo. Witamina C? Tak. Cynk, kwasy omega, zioła… Ruch, sen. Znane. Jest jednak jeszcze jeden temat, nieco mniej znany i podejmowany. Zobacz, co jest ważne poza wspomnianymi elementami we wsparciu układu odpornościowego. Co to są nukleotydy? To składniki budujące kwasy DNA i RNA. Tworzą tym […]

Czytaj więcej

NEUROGASTRONOMIA

Neurogastronomia to dziedzina wiedzy traktująca o kwestii doznań zmysłowych związanych z jedzeniem. Odczuwanie smaku (taste) mówi o substancjach chemicznych zawartych w pożywieniu, a flavour – do naszych doznań związanych ze smakowaniem potraw. Pojęcie flavour jest typowym przedmiotem zainteresowań neurogastronomii. Ta nowa dziedzina wiedzy ma oczywiście swoich zwolenników, jak i przeciwników, którzy twierdzą, że neurogastronomia znajdzie uznanie jedynie w czasopismach popularnonaukowych, a nie stanie się przedmiotem zainteresowania „prawdziwej” nauki […]

Czytaj więcej

PIECZENIE STÓP

Bardzo często w swojej praktyce słyszę od pacjentów o objawie tzw. piekących stóp. Zobacz, czy Ciebie też to dotyczy, a jeśli tak to dobrze przyjrzyj się temu, co możesz zrobić, aby zniwelować taki symptom. Pieczenie stóp, czyli nieprzyjemne odczucie w podeszwach tych części kończyn to bardzo powszechny objaw. To, czy można się go pozbyć zależy przede wszystkim od tego, skąd pochodzi. Opcji jest tutaj kilka: alergia […]

Czytaj więcej

CZKAWKA

Uwaga, kiedy czkawka pojawia się więcej niż 2 razy w tygodniu to jest objawem chorobowym, który polega na powtarzających się rytmicznie, niezależnych od woli człowieka skurczach przepony oraz mięśni oddechowych klatki piersiowej. Powodują one wdech z równoczesnym zamknięciem głośni. Każdy z nas zna ten charakterystyczny odgłos czkawki. O co chodzi? Jakie są przyczyny? połykanie dużych kęsów pokarmu w krótkim czasie, nie popijanie posiłków (masy pokarmowe […]

Czytaj więcej

CHOROBA SYROPU KLONOWEGO

Alergia na syrop klonowy? Nieodparta ochota na cukry proste? Chęć na syrop klonowy? Nie. Objawy MSUD są zupełnie inne, przeczytajcie i zastanówcie się, czy nie macie chorego w pobliżu. MSUD to choroba dziedziczona autosomalnie recesywnie. Oznacza to, że aby dziecko zachorowało, musi otrzymać po jednej kopii wadliwego genu od każdego z rodziców. Kiedy każdy z rodziców jest nosicielem jednej nieprawidłowej kopii danego genu, prawdopodobieństwo urodzenia […]

Czytaj więcej

BRUZDY NA PAZNOKCIACH

Dzisiaj przyjrzymy się zmianom, jakie ewentualnie zauważacie na swoich paznokciach. Mogą one świadczyć o szeregu dolegliwości, ja skupię się na niedoborach i aspektach, które dotyczą stylu życia, czyli tzw. lekkiej wersji tego, co odzwierciedlają te wytwory skóry. BRUZDY PODŁUŻNE Przyczyny: odwodnienie organizmu, niedobory wapnia, cynku, czy tez magnezu. Zalecana ilość płynu: 30-35 ml x masa ciała = ml Taka ilość z pewnością uchroni Was przed odwodnieniem. […]

Czytaj więcej

Sierpniowe ukojenie przed snem

Czy miewasz czasami problemy z wyciszeniem się wieczorną porą? Nie mam na myśli oczywiście czasu, kiedy wieczór oznacza wyjście, uczestnictwo w jakimś wydarzeniu bądź późny trening. Chodzi o wolny, domowy czas, gdy masz w zamiarze dobrze przespać noc i się zregenerować. Bywa to trudne, zwłaszcza, kiedy dzień był pełen bodźców, pracy, wysiłku a dodatkowo temperatura niekorzystnie wpłynęła na samopoczucie ogólne. Sierpień, ogółem – lato, […]

Czytaj więcej

FIOLETOWE UKOJENIE

Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, ale uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna powszechnie występuje także w Polsce. Mnie osobiście kojarzy się z ukochaną Francją. Zobaczmy, jakie właściwości lecznicze ma lawenda. Surowiec zielarski w przypadku tej rośliny to kwiat, z którego pozyskuje się olejek. Charakteryzuje się on niezwykłą aktywnością biologiczną. Może zawierać nawet 100 różnych składników, w tym […]

Czytaj więcej