POŻYWIENIE A CHRAPANIE

Nie wiem, jak Wy, ale ja uważam, że chrapanie to najgorszy dźwięk na Świecie, poza wierceniem…Nie od dziś wiadomo, że chrapaniu sprzyja nadmiar masy ciała. Osoby otyłe, ale i z nadwagą mają większą zawartość tkanki tłuszczowej w okolicy klatki piersiowej, szyi i głowy co powoduje trudniejsze oddychanie. Kolejnym powodem poza tzw. krzywą przegrodą nosową i innymi niedyspozycjami, o których nie będę dziś pisać to nieprawidłowe żywienie, częste […]

Czytaj więcej

Gastropareza

Zaleganie treści pokarmowej w żołądku objawia się szybkie uczuciem sytości i długo utrzymującą się pełnością po posiłku. Nic przyjemnego i zaburzenia trawienia… Dowiedz się, jaka jest tego przyczyna i jak sobie poradzić z tą dolegliwością. Niezwiązana z żadną przeszkodą mechaniczną choroba nazwana gastroparezą jest zespołem objawów klinicznych wywołanych przewlekłym opóźnianiem opróżniania żołądka. Zazwyczaj do upośledzenia motoryki żołądka dochodzi z powodu zaburzeń neurologicznych oraz hormonalnych. […]

Czytaj więcej

Przepuszczalność jelit

Liczne badania wykazały, że część osób  z zespołem jelita drażliwego (ang. IBS) cierpi jednocześnie na syndrom nieszczelnego jelita. Występuje szczególnie u pacjentów z postacią biegunkową IBS. Zobacz, co oznacza przepuszczalność jelitowa i czym się charakteryzuje. Przepuszczalność jelitowa  jest także nazywana nieszczelnym jelitem. To następstwo bezpośredniego uszkodzenia ściany jelita lub wzrostu liczby połączeń między komórkami, które je wyściełają. Co istotne przy tym, ściana jelita nie […]

Czytaj więcej

Wytrawne ciasto czekoladowe

O, tak! Bez cukru, bo jak można go w ogóle jeść. Dzielę się z Wami moim ulubionym, wypracowanym przez lata przepisem na rozpustne – bo czekoladowe – ale bez cukru (czekolada też), ciasto świąteczne. Puder zrobiony jest z erytrytolu. Rozkosznych wypieków! Składniki (forma o śr. 16 cm) 2 jajka rozmiaru M lub L  60 g jogurtu typu greckiego 5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru (w składzie ma mieć […]

Czytaj więcej

Święta ze smakiem…

…czy to możliwe? Tak, bo wiele zastanawia się nad tym czy w ogóle można cieszyć się smakiem, bo przecież to tyle kilokalorii… W zależności od tego, czy wykazujesz aktywność w kuchni przygotowując potrawy, czy też tylko krążąc od gości do gości (to też pomaga sylwetce) musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach, jeśli chcesz jednak cieszyć się smakiem nie myśląc o kaloriach. Nie jest możliwe świętować całkowicie […]

Czytaj więcej

PIECZENIE STÓP

Bardzo często w swojej praktyce słyszę od pacjentów o objawie tzw. piekących stóp. Zobacz, czy Ciebie też to dotyczy, a jeśli tak to dobrze przyjrzyj się temu, co możesz zrobić, aby zniwelować taki symptom. Pieczenie stóp, czyli nieprzyjemne odczucie w podeszwach tych części kończyn to bardzo powszechny objaw. To, czy można się go pozbyć zależy przede wszystkim od tego, skąd pochodzi. Opcji jest tutaj kilka: alergia […]

Czytaj więcej

CO TO JEST DIETA?

Termin dieta funkcjonuje w obecnych czasach niezwykle – można określić – intensywnie. Każdy, nawet ci najmłodsi już wiedzą, że wiąże się on z jedzeniem. Słowo to ma swoje korzenie i to dość dawne, bo wywodzi się z greckiego diaita. Czy wiecie, że początkowo miała ona znaczenie odnoszące się do stylu życia i sposobu myślenia, a nie stylu odżywiania się? Czyli jasno rozpatrując ten aspekt – tak, jak powinno […]

Czytaj więcej

OPARZENIA

Zapewne każdy z Was doznał kiedyś oparzenia. Czy zastanawialiście się wtedy, jak należy się w takich przypadkach żywić? Jeśli tak, sprawdźcie, czy Wasze pomysły odpowiadają tutejszym zaleceniom. Jeśli nie, dowiedzcie się, jak postępować w oparzeniach, jeśli chodzi o dietę. Choćby nadmierna ekspozycja na promienie słońca, oparzenie żelazkiem, czy parą wodną. Tak można doświadczyć oparzenia. Jeśli na skórze pojawiło się tylko zaczerwienienie, […]

Czytaj więcej

ZATOKI

Zapalenie zatok przynosowych to jedna z najczęstszych dolegliwości w krajach o umiarkowanym klimacie. Schorzenie pojawia się zwłaszcza w czasie jesienno-zimowym (pora ta sprzyja zapadaniu na infekcje górnych dróg oddechowych). W Polsce około połowa społeczeństwa przeszła ostre zapalenie zatok, a niemal 15% zmaga się z przewlekłym zapaleniem zatok. Z danych statycznych wynika, że prawie 70% rzekomych bólów migrenowych ma swoje podłoże w chorych zatokach. Wczesne objawy zapalenia zatok […]

Czytaj więcej

JAK SIĘ ODŻYWIAĆ W PODRÓŻY?

Życie w biegu często równoważne jest z życiem w trybie „podróże”. I o ile styl żywienia na co dzień, kiedy przebywamy w swoim domu jest jakoś uporządkowany, wiele się zmienia, kiedy z niego wyjeżdżamy. Nie ważne w jakim celu – ważne, jest to zmiana. Ten tekst jest fragmentem mojej książki „Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych”. Zapraszam po więcej! Wyjazdy służbowe nierzadko wpisane są w tryb pracy […]

Czytaj więcej

KRÓLOWA JESIENI I JEJ WERSJA KOKTAJLOWA

Spożycie dyni w społeczeństwie polskim nadal jest niewielkie. Choć ma tendencję wzrostową! Małą niechęć do tego warzywa stanowi utrudnienie techniczne –  nie jest ona bardzo prosta w obróbce… Jednak na szczęście są wśród Was także ci zmotywowani do działań kulinarnych i to dla Was na pewno jest poniższy artykuł. To, co? Pyszny koktajl? Dynia jest warzywem lekkostrawnym. Jako jedno z niewielu warzyw może być spożywana niemal […]

Czytaj więcej

BYŁ JUŻ „ALERGENEM ROKU”

Piąty co do zasobności pierwiastek na Ziemi. Jest w atmosferze, w glebie, wodzie, w tym pitnej, ale i w żywności, narzędziach, przedmiotach użytku codziennego: w sztućcach, telefonach, w elementach odzieży np. guzikach. Czy wiesz o jaki pierwiastek chodzi? To nikiel. Śladowy, ale… obecny. I to powszechnie. Jest potrzebny w organizmie człowieka, m.in. odgrywa istotną rolę w przemianie lipidów, uczestniczy w zwiększaniu aktywności hormonalnej i w stabilizacji struktur kwasów nukleinowych (w RNA, DNA). Wysokie stężenie […]

Czytaj więcej