KAPUSTA NA ZDROWE I MOCNE KOŚCI

Warzywa z rodziny kapustnych zawierają bardzo duże ilości witaminy K i osteokalcyny – niekolagenowe białka odpowiedzialne za mineralizację kości. Osteokalcyna wytwarzana jest przez komórki kościotwórcze (osteoblasty), komórki zębinotwórcze (odontoblasty) i komórki tkanki chrzęstne (chondrocyty). Jedna porcja czerwonej kapusty (1 szklanka posiekanej) realizuje dzienne zapotrzebowanie na witaminę K w 28% ! Te dwa składniki pomagają utrzymywać kości w dobrym stanie, zapobiegają ich zmiękczaniu (osteomalacji) i chorobie – […]

Czytaj więcej

RECENZJA KSIĄŻKI „S.O.S . DLA STAWÓW”

Literatury na temat schorzeń stawów nie brakuje, jednak takich, które będą stanowić dobry przewodnik dla chorych, ale i tych, którzy chcą zapobiec chorobom, do polecenia wciąż niewiele. Jednak bez wątpienia, ja taką znalazłam! Również dzięki temu, że sama wydałam książkę z ramienia wydawnictwa M, z którego pochodzi także ta, którą zdecydowałam się zrecenzować. Autorki „S.O.S. dla stawów” świetnie rozprawiły się z mitami na temat […]

Czytaj więcej

MOC ARONII

Bogata w polifenole (antocyjany, procyjanidyny, fenolokwasy) o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Doskonałe źródło witamin (A, C, PP, P, E, B2, B6, kwasu foliowego, czy K) oraz składników mineralnych (sodu, potasu, cynku, fosforu, molibdenu, kobaltu, manganu, jodu). Zawiera w składzie garbniki, resweratrol, pektyny, błonnik, białka i węglowodany! Mało? JAK DZIAŁA ARONIA? Odkąd poznałam właściwości aronii – narodowego skarbu Polski, od tamtej pory kojarzy mi się najbardziej z pięknym […]

Czytaj więcej

Hormony w równowadze

Równowaga hormonalna a dieta Czy wiesz, że hormony to nie tylko winowajcy tzw. burzy i napięcia przedmiesiączkowego? I to nie tylko tabletki. Hormony to związki chemiczne wytwarzane fizjologicznie w organizmie – około 70 ważnych hormonów, które sygnalizują stan zapalny, rozmnażanie, głód, sytość i niemal każda inna rola potrzebna do funkcjonowania. Krążą one w krwiobiegu pomiędzy tkankami i narządami, działają powoli, w wydłużonym czasie wpływając na różne procesy, takie jak: […]

Czytaj więcej

„S.O.S. DLA TARCZYCY. DIETA W HASHIMOTO” – RECENZJA KSIĄŻKI

Zatrważające statystyki zapadalności na choroby tarczycy, a szczególnie chorobę Hashimoto motywują do poszukiwań jak najlepszych porad oraz inspiracji dla tych, którzy zmagają się z problemem. Na szczęście specjaliści, którzy są zainteresowani wsparciem i zastosowaniem jak najlepszych rozwiązań z wielkim zaangażowaniem wychodzą na przeciw pojawiającym się pytaniom i wątpliwościom poszukującym pomocy. Jedną z publikacji, jaką zdecydowanie mogę polecić takim osobom, jest „S.O.S. dla tarczycy” wydawnictwa M, […]

Czytaj więcej

POŻYWIENIE A CHRAPANIE

Nie od dziś wiadomo, że chrapaniu sprzyja nadmiar masy ciała. Osoby otyłe mają większą zawartość tkanki tłuszczowej w okolicy klatki piersiowej, szyi i głowy co powoduje trudniejsze oddychanie. Kolejnym powodem poza tzw. krzywą przegrodą nosową i innymi niedyspozycjami, o których nie będę dziś pisać, to nieprawidłowe żywienie. Jakie produkty przyczyniają się do chrapania? – alkohol – w wyniku spożycia następuje rozluźnienie mięśni ciała, w tym […]

Czytaj więcej

SELER NACIOWY W MENU

Czy seler jest dobry na wszystko? Czy może gdzieś jest niewskazany? Fakt – to, że jest warzywem o niczym jeszcze nie świadczy. Nie jest polecany wszystkim. Seler naciowy ze względu na obecność olejków eterycznych, w których skład wchodzą izoprenoidy, a także monoterpeny i seskwiterpeny, nie jest powszechnie lubianym warzywem.. Stąd zainteresowanie nim, chęć spróbowania, włączenie go do menu czy tzw. przemycenia w celach zdrowotnych często […]

Czytaj więcej

CHOROBA MENIERE’A A ŻYWIENIE

Choroba ta, jest zaburzeniem w uchu wewnętrznym, a jej głównym objawem są silne zawroty głowy uniemożliwiające utrzymanie równowagi. Atakuje głównie osoby po 40-50 roku życia. Określana jest również wodniak endolimfatyczny lub błędnika, ponieważ w błędniku błoniastym magazynuje się płyn. Nie są znane przyczyny gromadzenia się płynu w uchu środkowym, większość przypuszczeń pozostaje niesprawdzona. Nie ma jednej przyczyny wyjaśniającej powstawanie tej choroby, […]

Czytaj więcej

CHOROBA SYROPU KLONOWEGO

Alergia na syrop klonowy? Nieodparta ochota na cukry proste? Chęć na syrop klonowy? Nie. Objawy MSUD są zupełnie inne, przeczytajcie i zastanówcie się, czy nie macie chorego w pobliżu. MSUD to choroba dziedziczona autosomalnie recesywnie. Oznacza to, że aby dziecko zachorowało, musi otrzymać po jednej kopii wadliwego genu od każdego z rodziców. Kiedy każdy z rodziców jest nosicielem jednej nieprawidłowej kopii danego genu, prawdopodobieństwo urodzenia […]

Czytaj więcej

GRYPA ŻOŁĄDKOWA

Powszechna nazwa tej jednostki to „jelitówka” lub „grypa jelitowa”. Jest ona wirusowym zakażeniem układu pokarmowego i bardzo szybko się rozprzestrzenia. Szczególnie szybko zachorować na nią można przebywając w dużych skupiskach ludzi, takich jak: autobusy, galerie handlowe, przedszkola, szkoła. Najbardziej narażone są na nią dzieci, u których przebieg choroby bywa najcięższy. Objawy wymioty, nieustanne mdłości, biegunka, gorączka, bóle brzucha, bóle głowy, brak […]

Czytaj więcej

HIGIENA UKŁADU NERWOWEGO

Układ nerwowy człowieka to jeden z najbardziej skomplikowanych i złożonych funkcjach system zawiadujący organizmem. Można go sklasyfikować na kilka sposobów. Z punktu widzenia anatomii: układ ośrodkowy i obwodowy, ze względu na spełniane funkcje: somatyczny i autonomiczny (wegetatywny). Przyjrzyjmy się temu bliżej. Komórki nerwowe, jako najistotniejszy element układu nerwowego przenosi informacje w postaci elektrycznej , ale kiedy informacja ma być przekazana dalej, wydzielane są substancje chemiczne: neuroprzekaźniki lub mediatory. […]

Czytaj więcej

KRÓLOWA JESIENI I JEJ WERSJA KOKTAJLOWA

Spożycie dyni w społeczeństwie polskim nadal jest niewielkie, choć na szczęście ma tendencję wzrostową!  Można się domyślać, że małą niechęć do tego warzywa jest utrudnienie technicznie, gdyż nie jest ona bardzo prosta w obróbce. Jednak na szczęście są także ci zmotywowani do działań i to dla nich na pewno jest poniższy artykuł. Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym! Jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego osoby pragnące obniżyć […]

Czytaj więcej