Higiena układu nerwowego

Układ nerwowy człowieka to jeden z najbardziej skomplikowanych i złożonych funkcjach system zawiadujący organizmem. Można go sklasyfikować na kilka sposobów. Z punktu widzenia anatomii: układ ośrodkowy i obwodowy, ze względu na spełniane funkcje: somatyczny i autonomiczny (wegetatywny). Przyjrzyjmy się temu bliżej. Komórki nerwowe, jako najistotniejszy element układu nerwowego przenosi informacje w postaci elektrycznej , ale kiedy informacja ma być przekazana dalej, wydzielane są substancje chemiczne: neuroprzekaźniki lub mediatory. […]

Czytaj więcej

Królowa jesieni i jej wersja koktajlowa

Spożycie dyni w społeczeństwie polskim nadal jest niewielkie, choć na szczęście ma tendencję wzrostową!  Można się domyślać, że małą niechęć do tego warzywa jest utrudnienie technicznie, gdyż nie jest ona bardzo prosta w obróbce. Jednak na szczęście są także ci zmotywowani do działań i to dla nich na pewno jest poniższy artykuł. Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym! Jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego osoby pragnące obniżyć […]

Czytaj więcej

Otyłość Brzuszna

Najpierw pojawia się nieestetyczna fałdka, potem kolejna i kolejna. Następnie trudności z dopięciem ulubionych jeansów i konieczność wymiany garderoby na większe rozmiary…

Czytaj więcej

SIŁA ZDROWYCH NAWYKÓW

Niezależnie od tego, czy na co dzień starasz się prowadzić zdrowy styl życia, czy też dajesz sobie dużą elastyczność i czasami tylko robisz coś świadomie pod kątem zachowania czy poprawy zdrowia, zobacz, jak zdrowe nawyki mogą zmienić Twoje dni. Może dzięki temu przekonasz się do ich wprowadzania lub utwierdzisz się w przekonaniu, że już takie posiadasz. Zainwestuj w filtr do wody. Wyeliminuj wszystkie […]

Czytaj więcej

WZMACNIAMY ODPORNOŚĆ

Dary natury jeszcze nam towarzyszą, więc korzystajmy przede wszystkim z dostępnych antyoksydantów drobnocząsteczkowych – flawonoidów! Najlepszymi ich źródłami są jeszcze obecne w jeżynach, borówkach, granacie. O każdej porze roku można zacząć dbać o układ odpornościowy. Tego nigdy zbyt wiele. Zalecenia dotyczące tej kwestii nie różnią się aż tak znacznie od możliwości zastosowania konkretnych produktów zwyczajowo, w codziennym menu. Poniżej kilka „prostych” […]

Czytaj więcej

ZATOKI

Zapalenie zatok przynosowych to jedna z najczęstszych dolegliwości w krajach o umiarkowanym klimacie. Schorzenie pojawia się zwłaszcza w czasie jesienno-zimowym (pora ta sprzyja zapadaniu na infekcje górnych dróg oddechowych). W Polsce około połowa społeczeństwa przeszła ostre zapalenie zatok, a niemal 15% zmaga się z przewlekłym zapaleniem zatok. Z danych statycznych wynika, że prawie 70% rzekomych bólów migrenowych ma swoje podłoże w chorych zatokach. Wczesne objawy zapalenia zatok lub […]

Czytaj więcej

DIETA BEZ NABIAŁU

Niektóre jednostki chorobowe wymagają odrzucenia nabiału. Głównie są to choroby autoimmunologiczne (np. Haschimoto, choroba Gravesa-Basedowa, RZS, toczeń rumieniowaty, SM czy łuszczyca), ale i choroba Leśniowskiego – Crohna i alergie pokarmowe. Produkty mleczne niekiedy stanowią też przeszkodę w prawidłowym trawieniu u osób z nietolerancją laktozy – ale to czy o nią zawsze chodzi ?  Otóż nie zawsze. Zobaczmy w skrócie czym jest laktoza i jaki inny składnik […]

Czytaj więcej

MIEDŹ

Miedź jest składnikiem kilku metaloenzymów, które katalizują wiele różnych reakcji oksydazy w organizmie, np. Konwersję dopaminy do noradrenaliny, degradację serotoniny i utlenianie żelaza. Pierwiastek ten jest niezbędny do budowy tkanek łącznych, komórek krwi i melaniny, produkcji energii, transportu żelaza, utrzymywania funkcji neurologicznych i zapobieganiu uszkodzeniom oksydacyjnym. Większość miedzi w ciele znajduje się w kościach, mięśniach, wątrobie, nerkach i mózgu. Około 5% miedzi znajduje się w krwioobiegu, […]

Czytaj więcej

NIESTRAWNOŚĆ, CZYLI DYSPEPSJA

Lato, działki, grille, wieczory weekendowe nad rzeką… Z czym Wam się kojarzą? Większości z jedzeniem. Piciem. I brakiem dbałości o swój układ pokarmowy. Mam nadzieję, że niewiele z Was będzie potrzebowało takich porad, ale na wszelki wypadek radzę Wam, co robić w przypadku – potocznie mówiąc – niestrawności i bardziej medycznie: dyspepsji. Dyspepsją są utrzymujące się przez dłuższy czas nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. […]

Czytaj więcej

PREBIOTYKI PRZEZ CAŁY ROK

Istnieje taka teoria, że dbałość o prebiotyki, probiotyki czy synbiotyki powinna być szczególnie większa w czasie, kiedy ryzyko zapadalności na wszelkie choroby czy przeziębienia jest wysokie? Czy to prawda? Otóż nie. O kondycję naturalnej flory bakteryjnej powinniśmy dbać cały czas. Nie tylko dlatego, że odpowiada za odporność, ale także za inne aspekty zdrowia – ryzyko rozwoju otyłości, układ nerwowy, czy regenerację w czasie […]

Czytaj więcej

URODA I PO URODZIE?

Jak w każdej części profilaktyki, tak i w tej dotyczącej tzw. urody, czyli można założyć kondycji skóry, szczególnie twarzy. Przyjrzyjmy się zatem, kogo uważamy w tej dziedzinie za przyjaciół, a kogo za wrogów… urody. Wrogowie cukier, alkohol, pieczywo cukiernicze i półcukiernicze, tłuste mięso, tłusty nabiał, nabiał słodki, żywność „light”, żywność typu Fast food,  potrawy smażone w głębokim tłuszczu, wyroby czekoladopodobne, desery z wysoką zawartością tłuszczu, […]

Czytaj więcej

ROŚLINY NIE NA LATO

Niektóre rośliny nie nadają się do spożycia latem. Dlaczego? Z jednej strony działają napotnie, zwiększają ciepłotę ciała, a nawet przyspieszają krążenie co nie jest najbardziej korzystne o tej porze roku. Ponadto niektóre z ziół i np. warzyw zwiększają wrażliwość na światło słoneczne. Przez to można doznać lekkich oparzeń, a ponadto nabawić się przebarwień. Zioła fotouczulające: Dziurawiec Rumianek, nagietek, arnika Ruta Skrzyp polny Chryzantema Dalia Krwawnik […]

Czytaj więcej