Choroba ta, to ostre zapalenie stawów, inaczej skaza moczanowa, która atakuje zazwyczaj staw śródstopno-paliczkowy. Może mieć również postać guzków dnawych i kamieni nerkowych. Symptomy choroby nasilają się zwykle w nocy i mogą trwać nawet kilka godzin, co jest wynikiem występującej o tej porze obniżonej temperatury ciała. Oprócz uciążliwego bólu może się pojawiać się również zmęczenie, apatia, wysoka temperatura. Krystalizujący się w sąsiedztwie […]
BIEGUNKA POALKOHOLOWA

Alkohol – przyjemny umilacz spotkań, grilla, imprez? Owszem… Ale trzeba jednak pamiętać, że jest substancją toksycznie działającą na błonę śluzową przewodu pokarmowego, uszkadza jego komórki, którymi są enterocyty. Razem z enzymami to one rozkładają „cukry” złożone. Zabieg ten sprzyja wchłanianiu się substancji w przewodzie pokarmowym. Duża ilość alkoholu sprawia, że erytrocyty są uszkadzane i przestają spełniać prawidłowo swoją funkcję. Dodatkowo […]
Foodbook 1

Najczęściej zadawane mi pytanie, oczywiście w kontekście tego, jaki mam zawód brzmi: „Co Ty jesz?”. Z uwagi na to postanowiłam przygotować dla Was pierwszy Foodbook, który nieco Wam to naświetli. Moje odżywianie wygląda bardzo różnie, w zależności od tego gdzie jestem, ile mam czasu na przemyślenie dziennego menu lub czy mogę zjeść w domu. Jednak na pewno zawsze myślę o tym dzień wstecz i trzymam się swoich zasad. Czasami […]
Katalonia i jej smaki

Niespotykany nigdzie indziej repertuar smaków, różnorodność składników używanych podczas przygotowywania potraw to właśnie kuchnia Katalonii. Bogate ukształtowanie terenu, a tym samym różnorodność dostępnych produktów żywnościowych określają miejscowe potrawy jako mar i muntanya czyli zależne od darów gór i morza (dotyczy to w głównej mierze specjałów z prowincji Girona). W charakterze, wskazuje na powiązania z francuskim regionem Roussillon oraz Neapolem i Sycylią. Poza produktami typowymi dla całego regionu Morza […]
Greckie smaki

Na pewno wiele z Was – tych podróżujących – smakoszy myśli, co wpływa na wyjątkowość greckiej kuchni. Z pewnością nadmorskie położenie kraju, z którym wiąże się dostatek ryb i owoców morza oraz ciepły klimat pozwalający, by owoce i warzywa dojrzewały w pełnym słońcu! Kuchnia śródziemnomorska to najzdrowsza kuchnia świata. O tym (mam nadzieję) wie już większość społeczeństwa. Jednak niestety Grecja, odkąd znalazła się w sytuacji kryzysu gospodarczego, […]
CHŁODNIK NA BAZIE ŚMIETANY

Istnieją różne receptury na różowy chłodnik. Oczywiste jest biologicznie, że nośnikiem smaków jest taka struktura jak tłuszcz… Czy domyślacie się do czego zmierzam? Otóż do tego, że prawdziwie smaczny chłodnik to ten przygotowany na bazie śmietany. Zasadniczo rozróżniamy dwa główne rodzaje śmietany: słodką, zwaną popularnie śmietanką oraz kwaśną. Ta druga jest efektem dodatkowego fermentowania otrzymanej z wirówki śmietany, do której dodaje się specjalny […]
ŁUSZCZYCA

Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną, autoimmunologiczną. Część chorych może więc obserwować poprawę po wprowadzeniu do diety produktów o właściwościach typowo przeciwzapalnych, a także po eliminacji poszczególnych. Reakcja organizmu oraz uzyskane korzyści mają charakter indywidualny, uzależniony od stopnia przestrzegania zaleceń żywieniowych, a także od czynników genetycznych i nasilenia choroby. Niezdrowy styl życia, w tym krótki sen, nieprawidłowy sposób odżywiania, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, może nasilać procesy […]
Posiłki po treningu u młodzieży

Niepodważalnym faktem jest, że po ćwiczeniach najpierw należy uzupełniać płyny. Najlepsze tutaj będą: woda, woda z cytryną, sok owocowy w stosunku 1:1 z wodą. Jeśli chodzi o posiłek, niektórzy nie są w stanie spożyć go krótko po treningu. Często występują mdłości ze zmęczenia lub zwyczajny brak apetytu. Jednak, by zapewnić uzupełnienie wszelkich strat energetycznych, zwłaszcza węglowodanów, ponieważ jest to niezbędne dla odpowiedniej regeneracji, posiłek powinien być […]
Posiłki przed treningiem u młodzieży

Większość energii niezbędnej do ćwiczeń pochodzi z pożywienia, jaką młoda osoba uprawiając daną aktywność fizyczną, spożył kilka godzin a nawet dni przed treningiem. Spożyte węglowodany (najszybsze i najłatwiej dostępne źródło energii) w tym momencie ulegają przekształceniu się w glikogen i w tej postaci zostały zmagazynowane w mięśniach i w wątrobie. Jeśli człowiek spożywa właściwe ilości węglowodanów, jego mięśnie wykazują wysoki poziom glikogenu gotowego służyć jako „paliwo” […]
DYSFAGIA

Najkrócej określając jest to zaburzenie funkcji przełykania. Powodować ją mogą schorzenia oraz urazy ośrodkowego układu nerwowego, neuropatie obwodowe, choroba Parkinsona, Choroba Wilsona, pląsawica Huningtona, dystrofia mięśniowa, nowotwory, guzy, stany zapalne jamy ustnej oraz gardła. Jej przyczyny mogą być niegroźne ale nie należy ich bagatelizować ponieważ mogą być symptomem poważnych, wyżej wspomnianych chorób. Dysfagia występuję w dwóch fazach. […]