ACH, TEN CUKIER

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien dostarczać mniej niż 10% cukru wolnego z całych przyjmowanych kilokalorii do organizmu, a najlepiej…po prostu jak najmniej. Na opakowaniach produktów są podawane wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA), które podają trochę wyższe normy niż WHO:

WARTOŚCI DLA KOBIET

– nie więcej niż 50 gram cukru dodanego (10 łyżeczek)

– cukru ogółem nie więcej niż 90 g

WARTOŚCI DLA MĘŻCZYZN

– nie więcej niż 62,5 g cukru dodanego  (12,5 łyżeczki)

– nie więcej niż 110 g cukru ogółem

Przełóżmy teraz takie ilości na rzeczywistość, opierając się na przykładach popularnych produktów:

100 ml napoju gazowanego – 10,6 g (ok. 2 łyżeczki)

100 ml soku pomarańczowego – 10,5 g (2 łyżeczki)

100 g jogurtu owocowego – 13,8 g (ok. 3 łyżeczki)

100 g ketchupu – 22,8 g (4,5 łyżeczki)

100 g tradycyjnego batona czekoladowego – 55,3 g (9 łyżeczek)

Jak z pewnością wiemy, cukier jest bardzo niekorzystny dla zdrowia ciała, umysłu i ducha. Dlatego zalecam przeanalizować i obliczyć dzienne spożycie takich cukrów. Może da się je lekko ograniczyć? Warto! Dlaczego? Przede wszystkim na dbałość o masę ciała. Potwierdzają to liczne badania, np. z ciekawości możecie zerknąć klikając tutaj. Jak wiemy w Polsce stwierdza się 15,8 % otyłości. Spójrzmy na infografikę poniżej, zróbmy coś i nie bądźmy gorsi!