Granat – modny antyoksydant

Sporządzając listę zakupów, nie zapominajcie o granatach! Dlaczego? Nie tylko w kosmetologii, ale i we właściwym żywieniu bardzo doceniany jest ten oto „rajski owoc”! Poznajcie jego prozdrowotne właściwości:

– zmniejsza wchłanianie tłuszczów w jelitach, zatem może być pomocny przy redukcji masy ciała. W połączeniu z jogurtami czy sałatkami z dodatkiem serów, sprawdzi się w takiej funkcji doskonale!

– naturalny sok z granatu jest o wiele bardziej skuteczniejszy niż czerwone wino, czy zielona herbata w kwestii obniżania stężenia złego LDL-cholesterolu, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne (antyutleniacze pomagają organizmowi eliminować wolne rodniki, czyli atomy lub grupy atomów, powodujące uszkodzenie komórek organizmu)

– zawiera fitoestrogeny, dzięki którym u kobiet w okresie menopauzalnym obniża się tendencja do uporczywych wahań nastroju, więcej a propos tego tematu znajdziecie tutaj

– zawiera polifenole, które osłabiają procesy biologiczne odpowiedzialne za alergie

– jako jedyny owoc zawiera kwas punikowy, działający przeciw powstawaniu obrzęków

– odgrywa znaczną rolę w profilaktyce zachorowań na nowotwory – dzięki naturalnie występującym barwnikom; niweluje ryzyko zapadnięcia na najbardziej powszechne formy czerniaka

– zwiększają wrażliwość na insulinę oraz zwalczają stany zapalne, co także pomaga w zachowaniu smukłej sylwetki

– kwas elagowy zawarty w owocach granatu chroni stawy przed zwyrodnieniami

– działa także odkażającoprzeciwbakteryjnie

Wiele z nas nie lubi granatów, bo nie są łatwe w wydobyciu z nich ziarenek.

Jak szybko i „czysto” obrać granat?

  1. Przeciąć owoc na pół.
  2. Następnie wziąć naczynie, np. miskę i drewnianą łyżkę. Uderzać mocno i energicznie płaską jej częścią w łupinę/ granatu, tak żeby cząstki miąższu wysypywały się do naczynia.
  3. Pamiętaj, by robić to bezpośrednio nad naczyniem (inaczej pestki będą się rozsypywały i popryskają wszystko czerwonym sokiem).

A teraz, jak zrobić sok?

  1. Pestki wsypać do woreczka zamykanego typu ziplock – woreczek strunowy.
  2. Położyć go na desce i wałkować – należy jednak upewnić się, że nie ma tam powietrza. Należy to robić delikatnie, żeby nic nie pękło.
  3. Wałkować aż do zgniecenia wszystkich pestek.
  4. Odciąć róg woreczka i wlać do naczynia.