Ětre en vogue – popołudnie z różową kawą

Wszelkie trendy, które pojawiają się w dziedzinie żywienia, dietetyki, zdrowia i stylu życia podlegają nieustannie żywym dyskusjom. Zarówno między konsumentami jak i specjalistami, których to nie łatwe zadanie edukacyjne  i weryfikujące! Kawa to jeden z najbardziej kontrowersyjnych zagadnień. Z jednej strony ma działanie zakwaszające, drażniące ściany żołądka, uzależniające, z drugiej – jest źródłem drogocennych antyoksydantów, przyjemności, zbawiennej niekiedy kofeiny i rytuału, za który dałby się pokroić niejeden koneser… Otóż z uwagi na fakt, iż sama nie wyobrażam sobie życia bez tego napoju i dlatego też wciąż zgłębiam wiedzę na jego temat, na ten czas nie przestaję go polecać i przymykać oko na spożycie przez moich pacjentów. Pracujemy wspólnie nad rozmaitymi rozwiązaniami, modyfikujemy receptury, szukamy alternatyw i robimy wszystko, by nie pozbawiać się tej nieocenionej chwili z naszą kawą. Poszukując inspiracji i nowości zachwyciłam się trendem, który opanował Stany Zjednoczone. W miejsce kawy unicorn – tęczowej, pojawiły się: zielona, niebieska, fioletowa i różowa latte. Mnie najbardziej smakuje ta ostatnia! Dla dam, dla nastolatek, dla…każdego. Zmodyfikowałam ją nieco, jak zawsze każdą recepturę. Zamiast mleka krowiego stosuje częściej ‘mleko’ roślinne : najlepiej jaglane bądź migdałowe. Napar przyrządzam z ulubionej, dobrej jakości kawy : arabica lub robusta, a także mieszanki tych dwóch gatunków. Najbardziej efektowne w tej kawie jest otrzymanie różowego koloru – dlatego najlepiej przygotować ją w szklance lub przeźroczystej filiżance. Barwę uzyskamy dzięki łyżce soku z buraka. Nie obawiajcie się jego smaku. Poprzez dodatki, takie jak : miąższ wanilii z Madagaskaru, zapachowy olej kokosowy, woda różana i naturalny smak ‘mleka’, nie będziemy odczuwać buraka. Taka kawa jest sycąca, lekkostrawna, odżywcza i… piękna !

Co nam potrzebne?

– napar mieszanki Robusta i Arabica – ja polecam espresso

– 1 szklanka lekko podgrzanej szklanki „mleka” jaglanego lub migdałowego bez cukru

– 2 łyżki wody różanej

– 2 łyżki świeżego soku z buraka

– szczypta miąższu wanilii burbońskiej

– 1/2 łyżeczki oleju kokosowego extra virgin

– suszone płatki róży

Wykonanie

Zaparzyć kawę w kafetierce typu włoskiego lub przygotować kawę w ekspresie. Lekko podgrzać „mleko”, oddzielić niewielką ilość i przygotować piankę w spieniaczu. Do pozostałej części dodać sok, olej, wanilię, wodę różaną. Dolać do naparu z kawy. Położyć piankę, udekorować płatkami róży.

Bon appettit!