Ekspresowa kolacja sezonowa

Dzisiejsza wizyta przyjaciół – wegetarian to dla mnie wielka przyjemność. Uwielbiam gotować bez mięsa, ale nie dlatego, że go sama nie jem, czy nie lubię. Po prostu wolę pichcić bez udziału tego surowca. Korzystając z sezonowości, bohaterami potrawy uczyniłam żółtą cukinię, która w swojej strukturze jest nieco inna niż tradycyjna – zielona, a równie pyszna. Ogórki jeszcze gruntowe, chyba już jednak […]

Niezawodna dziewiątka Twojego jesiennego menu

Jesień to cudowna pora roku. Nie tylko ze względu na barwy, dłuższe wieczory, które można spędzić w gronie najbliższych osób, z ciepłym naparem imbirowym, smooth jazzem w tle i pod kocem. Nieodłącznym elementem aury jesiennej są sezonowe warzywa i owoce. O nich już pisałam, ale chciałam dodać jeszcze inne – może nie typowo sezonowe, ale które na przykład pomogą utrzymać sylwetkę w ryzach, nieco osłodzić a przy […]

Co to jest pasja?

„Wiesz co jest największą tragedią tego świata? Ludzie, którzy nigdy nie odkryli, co naprawdę chcą robić i do czego mają zdolności. Synowie, którzy zostają kowalami, bo ich ojcowie byli kowalami. Ludzie, którzy mogliby fantastycznie grać na flecie, ale starzeją się i umierają, nie widząc żadnego instrumentu muzycznego, więc zostają oraczami. Ludzie obdarzeni talentem, którego nigdy nie poznają. A może nawet nie rodzą się […]

Jeżyna – skarbnica substancji bioaktywnych

Dlaczego trzeba jeść jeżyny? Przypatrzmy się, podczas jednego z ostatnich już prawdziwie letnich podwieczorków nad Wisłą! Kupiłam pudełko 200g i zjadłam całe, tak. Dla takich witamin, warto! Są to owoce, które bardzo krótko obdarzają nas swoimi walorami. Prawdziwy sezon trwa kilka tygodni. A tylko wtedy są najbardziej wartościowe! Niska zawartość kcal w 100g sprawia, że mogą być spożywane przez osoby […]

OSB Warszawa & OSB Gdańsk – dietetycy obalają mity

Współpraca zawodowa jest nieodłącznym elementem w funkcjonowaniu i rozwoju. Jeśli do swojej pracy podchodzi się z sercem, poświęceniem i chęcią , a nawet misją – tym bardziej. W Polsce, państwowych szkół baletowych jest pięć (Warszawa, Gdańsk, Łódź, Bytom, Poznań). W trzech z nich, pracują dietetycy. Ja, z uwagi na fakt, że jestem związana z Pomorzem w ujęciach także innych niż stricte zawodowe, postanowiłam zaprosić do artykułu dietetyka gdańskiej szkoły – […]

Zdrowie stawów a styl żywienia

Staw, jak może już wiecie to ruchome połączenie między składnikami szkieletu, zewnętrznego lub wewnętrznego, czyli potocznie mówiąc, połączenie kości. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, jednocześnie niezbędna do funkcjonowania człowieka w ruchu. Najprostszy podział to klasyfikacja na staw prosty i złożony, a każdy z nich odznacza się konkretną budową. Staw złożony jest z podstawowych elementów: powierzchni stawowej – czyli główki i panewki stawowej, ale wyróżnia się też […]

Taniec nad jeziorem i inne aktywności dla dzieci – dlaczego są tak ważne?

Tytuł artykułu może sugeruje konkretną aktywność (taniec, i to nad jeziorem), ale oczywiście nie skupiajmy się na tej kwestii. Inspiracją dla podjęcia tego zagadnienia, było moje doświadczenie związane z pełnieniem roli wychowawcy oraz instruktora tańca na obozie organizowanym przez firmę Endorfina www.ilonaozimek.pl   Wiele rodziców często zastanawia się, jaki rodzaj pozaszkolnych zajęć, aktywności ogólnie rzecz biorąc, dostosować do swoich pociech. O wspólnym, świadomym […]

Sardynia spod znaku kuchni pasterskiej

O Sardynii pisałam już wcześniej (https://milenanosek.pl/sardynia-zapach-bazylii-cytryn-i-mirtu/), jednak kolejna wizyta zmotywowała mnie do przypomnienia i prezentacji nowych informacji. Za prawdziwą kuchnię sardyńską uznawana jest tzw. kuchnia wiejska, uściślając pasterska, pochodząca z położonych w centralnej części wyspy wzgórz – pieczone mięso, kiełbasy, salami, ser Pecorino Sardo o  ostrym smaku i czerwone wina, takie jak wspominane też wcześniej Cannonau i Monica. Potrawą typową dla wzgórz […]

Risotto alla milanese – top w kuchni Lombardii

Pobyt w Lombardii uważam – jak zawsze – za bardzo udany. Wizyta w Teatro alla Scala, spacer po dachu Katedry i wieczorne wędrówki w okolicy Navigli w Mediolanie to piękne, pachnące i spokojne chwile, o których trudno zapomnieć. Dzień spędzony w Veronie oraz Bergamo, gdzie zapach kawy, grillowanych warzyw i nieustannie grzejące słońce pozwalają zatracić się w marzeniach… ach! Wracając jednak do tytułu dzisiejszego tekstu, tym razem chciałabym podzielić […]

Najlepszy lunch wegański w Warszawie tylko w VegeLabb

Nieco chłodnym, czerwcowym przedpołudniem, po intensywnym treningowo poranku wybrałam się w dość ciekawy teren – Soho Factory, który znajduje się na warszawskim Kamionku – jednej z najstarszych części prawobrzeżnej Warszawy. Przyciągnęło mnie tam miejsce prowadzone przez dwoje wspaniałych ludzi z pasją do naturalnego, wyselekcjonowanego odżywiania się. Gdzie każdy szczegół w  kuchni, każdy produkt i połączenia w posiłkach mają swój sens. VegeLabb – wegańskie […]