HERBATY „ODCHUDZAJĄCE”

Badania informują, że Polacy z roku na rok piją więcej tzw. herbat funkcjonalnych (odchudzających, uspokajających, rozgrzewających). Wciąż pojawia się ulepszona oferta produktowa, która w coraz większym stopniu zaspokaja potrzeby konsumentów- donosi  magazyn branżowy „Hurt i Detal”. Liderem na rynku herbat odchudzających jest Herbapol Lublin. Prześcigają się z nimi pozostałe, m.in.: Bio-active, Vitax. Znaczną popularność w kwestii redukcji masy ciała zyskują także suplementy […]

ZATRZYMYWANIE WODY

Powszechnie znana dolegliwość, która dotyczy głównie kobiet – zatrzymywanie (retencja) wody to sytuacja, gdzie woda gromadzi się w tkankach, co jest wynikiem jej nadmiernej ucieczki z naczyń krwionośnych. Przyczyny to m.in.: niska aktywność fizyczna praca stojąca niedobór potasu i nadmiar sodu w diecie (nadwyżka soli dodawanej i tej zawartej w produktach) alkohol niektóre leki (np. NLPZ, antykoncepcyjne) ciąża czas przed miesiączką wysoka temperatura powietrza […]

INSULINOOPORNOŚĆ

Insulinooporność to coraz bardziej powszechny problem. Oznacza obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację stężenia glukozy we krwi, jest też nazywana stanem przedcukrzycowym. Insulinooporność jest bardzo niebezpieczna – może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 lub innych chorób. Dotyczy szczególnie osób z nadwagą i otyłością, u których ryzyko rozwoju insulinooporności jest największe. Dolegliwość ta, może mieć podłoże genetyczne, np. gdy […]

NIETOLERANCJA LAKTOZY

Lactose-free – jakie to częste na opakowaniach produktów z udziałem nabiału lub typowo nabiałowych. Trend na dietę bez laktozy przyszedł już dawno, jednak idących za nim wciąż przybywa. Kiedy jest to słuszne, a kiedy niepotrzebne? Kiedy organizm ma ograniczoną lub też zablokowaną zdolność do trawienia laktozy, wtedy mówi się o jej nietolerancji. Wówczas – niewystarczająca aktywność laktazy – enzymu rozkładającego laktozę – sprawia, że po spożyciu […]

Moje miasto, mon amour

„Każdy film kręcony w Paryżu ma w sobie wartość dodaną. Mając to miasto w tle, scenariusz staje się świętem , coś jak serwowanie szampana do obiadu…” Stephen Clarke ,,Paryż na widelcu” Paryż zamieszkuje ponad 2,2 mln osób i jest podzielony na 20 dzielnic, kolejno ponumerowanych, a pierwszą jest centrum miasta. Kolejne znajdziemy rysując na mapie ślimaka – w ten sposób utworzono podział administracyjny stolicy Francji. Sercem miasta jest wyspa […]

Rok 1954. Zalecenia dietetyczne

W Polsce lata 50-te, to trudny okres stalinizmu, późniejszej odwilży i budowania socrealizmu. Powstawały utwory sławiące budowniczych nowego systemu, narodziły się gwiazdy Marii Koterbskiej, Reny Rolskiej, Sławy Przybylskiej, Janusza Gniatkowskiego. W tym właśnie pokoleniu debiutowali m.in. Tadeusz Konwicki, Andrzej Braun czy Wisława Szymborska. Ukazały się wówczas także dzieła pisarzy emigracyjnych – takich jak Gombrowicz czy Wańkowicz – a niektórzy […]

Zdrowe stopy

Zachowanie zdrowych stóp w tańcu to trudne wyzwanie. Po pierwsze liczne ćwiczenia od najmłodszych lat, które mogą mieć przeróżne odzwierciedlenia w budowie anatomicznej w życiu dorosłym, po drugie mocne obciążenie całej konstrukcji (a jest ona bardzo złożona i skomplikowana) przez codzienne, „zwykłe” ruchy, dodatkowo – w tańcu, po trzecie kondycja skóry i jej wytworów pod wpływem tarć, nacisku, ucisku, zmiennej temperatury i wilgotności. Pewnym jest, że o zdrowie – […]

Pieczone kasztany nie tylko na Placu Pigalle!

” W Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle”… Aby zrozumieć o jakie kasztany chodziło, przypominając sobie słynne hasło ze „Stawki większej niż życie” oraz dlaczego tak bardzo polubiła je bohaterka Zuzanna, do Paryża należy wybrać się późną jesienią lub na początku zimy. Wówczas  w całym mieście wyrastają śmieszne piecyki z rusztem i żarem w środku. To właśnie w nich przygotowywane są wyborne, pieczone kasztany. Kupuje się je bezpośrednio […]

Tartufo – lody made in Calabria

Kalabria to południowa część Italii ze stolicą w Catanzaro, granicząca z regionem Basilicata, a poprzez Cieśninę Mesyńską z Sycylią. „Koniec buta” również zwany „terra incognita” to region rolniczy – większa część ludności pracuje w usługach, handlu, transporcie czy turystyce. Mieszkańcy zmagają się niestety z korupcją, działalnością organizacji mafijnych, nielegalną emigracją z Afryki, ale też sporym odpływem ludzi do bogatszych części kraju. Kalabria jest piękna. Jak w każdym […]

Kolagen, kwas hialuronowy i krzem

Dlaczego jest nam potrzebny kolagen? Jest częścią tkanki łącznej (tzw. „spoiwem” łączącym komórki skóry, kości, chrząstek, a także składnikiem naczyń krwionośnych). Organizm naturalnie go wytwarza, jednak jego produkcja zmniejsza się wraz z wiekiem – już po 30. roku życia. Kolagen – jak uwidacznia się jego obniżenie? Najbardziej niedobory tego związku widoczne są na skórze w postaci zmarszczek, bruzd, opadaniu skóry i jej […]