Zdrowie stawów a styl żywienia

Staw, jak może już wiecie to ruchome połączenie między składnikami szkieletu, zewnętrznego lub wewnętrznego, czyli potocznie mówiąc, połączenie kości. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, jednocześnie niezbędna do funkcjonowania człowieka w ruchu. Najprostszy podział to klasyfikacja na staw prosty i złożony, a każdy z nich odznacza się konkretną budową. Staw złożony jest z podstawowych elementów:

  • powierzchni stawowej – czyli główki i panewki stawowej, ale wyróżnia się też powierzchnie stawowe płaskie – kość krzyżowa z miednicą
  • torebka stawowa – otaczająca cały staw, ograniczająca go od otoczenia, zapobiegająca nadmiernym przesunięciom kości oraz stabilizująca staw
  • jama stawowa

Ponadto, staw może mieć w swojej konstrukcji:

  • więzadła stawowe
  • obrąbek stawowy
  • łąkotki
  • kaletki maziowe
  • trzeszczki
  • kosmki maziowe
  • fałdy maziowe

Aby zapewnić – krótko mówiąc – zdrowie stawów, nieodłącznym elementem stylu życia jest włączenie do menu produktów umożliwiających utrzymanie wszelkich wymienionych elementów we właściwej formie. Poniżej lista:

  • ryby morskie i słodkowodne (aktualnie zalecane należy sprawdzać tutaj: http://ryby.wwf.pl/jaka-ryba-na-obiad-poradnik-konsumenta/)
  • chudy twaróg
  • dojrzewające sery żółte (np. Parmezan)
  • jaja
  • chude mięso wysokiej jakości (indyk, cielęcina, wołowina, jagnięcina, królik)
  • dzika róża, aronia, porzeczki, granat, pomarańcze, ananas
  • brokuł, karczoch, kapusta
  • migdały, orzechy makadamia, mak
  • olej z czarnuszki, olej z wiesiołka
  • komosa ryżowa, czerwony ryż
  • czerwona i biała fasola
  • grzyby
  • kurkuma, tymianek, sumak, oregano, werbena, męczennica, kozłek

Czego unikać, by zapobiec utracie istotnych składników dla zdrowia stawów?

  • żywności Fast-food
  • żywności przetworzonej (konserw, wędlin, puszek, koncentratów, produktów gotowych do podgrzania)
  • kofeiny
  • alkoholu
  • produktów obfitych w szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak, kakao, soja, pszenica, kiwi, jeżyny, maliny, bakłażan, cukinia, pieprz, imbir)