To, że TIRAMISU (tłumaczenie dosłowne – 'podnieś mnie’) to klasyka włoskiej kuchni, wszyscy wiemy. Za stolicę uważa się Wenecję, skąd pochodzi ser mascarpone, ale także Treviso, Sienę i Florencję. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie, wszystkie również ewaluują. Ja szczerze mówiąc nie zgłębiłam informacji, skąd mam ten który wykorzystuję, ale zrobię to! Tymczasem, szkoda chwil, biegnijcie do sklepu i do dzieła! […]
LICZENIE KALORII? NIE NAJLEPSZY RACHUNEK

Właściwe, świadome odżywianie, które jest główną częścią życia, a także prowadzi do zdrowego, zrównoważonego stylu życia, nie polega na koncentrowaniu się na kaloriach w jedzeniu. Tutaj chcę przedstawić argumenty, które pokażą, dlaczego, mam nadzieję … Bierz! Pytamy więc – liczenie kalorii? Gdyby ktoś powiedział ci, że porcja szpinaku i kawałek ciasta to ta sama ilość kalorii, co byś wybrał? Kluczem jest to, że nie […]
STYL ŻYCIA

Każdy z nas ma swój styl życia: podyktowany przez nawyki nabyte w domach, w których się wychowaliśmy, wypracowany świadomie – mniej lub bardziej, inspirowany przez wspomniane trendy albo zupełnie naturalny, biegnący oraz sterowany przez codzienne wydarzenia. Każdy z nas – tak myślę – chciałby żyć szczęśliwie, być zadowolony, spokojny i przede wszystkim zdrowy, co okazało się w dobie bieżącej sytuacji, dość dużym wyzwaniem. […]
WODA ZDROWIA DODA

Ponownie i do zapamiętania – dlaczego pić wodę? Jest niezbędna w procesie trawienia. Wspomaga transport składników odżywczych; bez odpowiedniego nawodnienia organizm nie tylko nie zostanie odpowiednio odżywiony, ale pojawią się niepożądane skutki w postaci zaburzeń w prawidłowym trawieniu i wchłanianiu. Ponadto woda: Reguluje ciśnienie krwi. Niedobór wody powoduje obniżenie go, co może prowadzić do gorszego funkcjonowania narządów. Wpływa na zwiększenie elastyczności skóry i regenerację naskórka. […]
ZAPALENIE PĘCHERZA MOCZOWEGO

Przypadłość dość częsta u kobiet, choć cierpią na nią nierzadko także mężczyźni. Nieprzyjemny ból, utrudniający często normalne funkcjonowanie potrafi uprzykrzyć życie. Przyczyn jest wiele. Tak wiele, jak i rodzajów zapalenia pęcherza. Ja jednak skupię się na zaleceniach dietetycznych w tym czasie. 1. Przede wszystkim unikamy drażnienia pęcherza. A dzieje się to przez histaminę. Eliminujemy zatem: ryby rodzynki porzeczki, truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny […]
AMOR, AMOR

Naturalne afrodyzjaki – zobacz listę i właśnie dziś wykorzystaj je w kuchni! Nie od dziś wiadomo, że spośród wielu produktów, takich jak owoce , przyprawy, owoce morza, czy ryby znajdują się szczególne substancje ulepszające libido poprzez wzmocnienie ukrwienia narządów płciowych czy zakończeń nerwowych, odpowiedzialnych za odbieranie poszczególnych zmysłów. Pytanie mogłoby pojawić się takie, czy każdy potrzebuje takich efektów, bo oczywiście prawdą jest, […]
CO Z WĄTROBĄ?

Przebyłeś żółtaczkę lub zapalenie wątroby innego pochodzenia? Albo może nie dbasz o swoją największą „fabrykę” organizmu, jak trzeba? Czasami zwykłe, przedłużające się zmęczenie, dolegliwości skórne, obniżony nastrój mogą świadczyć o niezbyt dobrej kondycji wątroby. Jeśli o tym wiesz, bo jednak udało Ci się sprawdzić we krwi szczególnie enzymy wątrobowe, regeneruj ten cenny narząd od zaraz! Poniżej kilka wskazówek: spożywaj 4-5 małych objętościowo […]
ŚLADEM SOPHII LOREN

Kto powiedział, że makaron „tuczy”? Na pewno nie ja! A już na pewno nie Sofia Villani Scicolone – jedna z największych gwiazd włoskiego i światowego kina, znana wszystkim jako Sophia Loren. Aktorka niejednokrotnie przyznawała, że codziennie zgodnie z tradycją swojego kraju w ramach primo piatto (pierwsze danie) spożywa właśnie makaron. Zobaczcie, co radzi! WSKAZÓWKI SOFII 1. Kup dobry makaron – 100% pszenicy durum (do […]
ZA CO ODPOWIADA WITAMINA B12?

Witamina B12 jest związkiem chemicznym regulującym produkcję czerwonych krwinek i biorącym udział w przemianach tłuszczy, białek, czy węglowodanów. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, a najlepiej przyswajalna jest z… mięsa. Właściwości witaminy B12 to między innymi: pobudzanie apetytu, produkcja krwinek czerwonych, zapobieganie osteoporozie. Ponadto jest odpowiedzialna za dobry nastrój oraz poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Cyjanokobalamina, czyli opisywana witamina B12 może także zmniejszać […]
WŁOSKA FOCACCIA – CAŁA MOJA!

Dzisiejsze popołudnie piątkowe poświęciłam na przygotowanie włoskiego przysmaku, który uwielbiam. O ile nie jestem fanką pizzy, nawet tej wpisanej na listę UNESCO, o tyle focaccia należy do tego rodzaju węglowodanów, za którymi naprawdę przepadam! Nazwa focaccia pochodzi od słowa focus (łac. ogień), a bardziej precyzyjnie focolare, które oznacza część pieca chlebowego położoną blisko ognia – focaccia na tej części właśnie jest pieczona. Najlepsze focaccie […]