CO Z WĄTROBĄ?

Przebyłeś żółtaczkę lub zapalenie wątroby innego pochodzenia? Albo może nie dbasz o swoją największą „fabrykę” organizmu, jak trzeba? Czasami zwykłe, przedłużające się zmęczenie, dolegliwości skórne, obniżony nastrój mogą świadczyć o niezbyt dobrej kondycji wątroby. Jeśli o tym wiesz, bo jednak udało Ci się sprawdzić we krwi szczególnie enzymy wątrobowe, regeneruj ten cenny narząd od zaraz! Poniżej kilka wskazówek:

  • spożywaj 4-5 małych objętościowo posiłków dziennie, regularnych, a kolacja powinna być podana nie później niż 2-3 godziny przed snem
  • dzień rozpocznij od szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz pomarańczy
  • przy typowo chorej wątrobie unikaj potraw tłustych, smażonych, pikantnych oraz bogatych w błonnik (z obecnością nasion, pestek, skórek, grubych kasz)
  • wyklucz produkty wzdymające, takie jak: kapusta, brukselka, kalafior, groch, fasola, cebula, szparagi, wiśnie, śliwki, czereśnie, kalarepa, por, szczypiorek
  • jaja możesz spożywać w delikatnej postaci, np. na miękko, jajecznica tzw. luźna, na oliwie. 4 szt. tygodniowo
  • jedz chude mięso (indyk, kurczak, cielęcina, królik,) i ryby: dorsz, mintaj, sola – gotowane, z dodatkiem przypraw ziołowych
  • wyklucz mieszanki przypraw
  • do przygotowania potraw tylko oleje roślinne, jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek – na ciepło, reszta olejów, np. lniany, słonecznikowy – na zimno
  • pij napary ziołowe, tj.: rumianek, pokrzywa, mięta, kolendra
  • płyny: woda niskosodowa (<10 mg Na w 100ml), z cytryną, słaby napar herbaty, kawa tylko zbożowa – raz dziennie
  • przyprawy dla Ciebie to: kurkuma, mielony ostropest plamisty
  • całkowita rezygnacja z alkoholu

W przypadku zaawansowanej choroby wątroby, powinno się ograniczyć spożycie warzyw i owoców surowych, mogą być one podawane po ugotowaniu. Gotowanie i duszenie, to najlepsze sposoby przygotowywania posiłków, zaleca się rezygnację z potraw smażonych.

One Reply to “CO Z WĄTROBĄ? ”

  1. Just want to say your article is as amazing. The clearness to your post is simply great and i can assume you’re an expert in this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to stay up to date with drawing close post. Thank you one million and please continue the gratifying work.|

Dodaj komentarz