CO Z WĄTROBĄ?

Przebyłeś żółtaczkę lub zapalenie wątroby innego pochodzenia? Albo może nie dbasz o swoją największą „fabrykę” organizmu, jak trzeba? Czasami zwykłe, przedłużające się zmęczenie, dolegliwości skórne, obniżony nastrój mogą świadczyć o niezbyt dobrej kondycji wątroby. Jeśli o tym wiesz, bo jednak udało Ci się sprawdzić we krwi szczególnie enzymy wątrobowe, regeneruj ten cenny narząd od zaraz! Poniżej kilka wskazówek:

  • spożywaj 4-5 małych objętościowo posiłków dziennie, regularnych, a kolacja powinna być podana nie później niż 2-3 godziny przed snem
  • dzień rozpocznij od szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz pomarańczy
  • przy typowo chorej wątrobie unikaj potraw tłustych, smażonych, pikantnych oraz bogatych w błonnik (z obecnością nasion, pestek, skórek, grubych kasz)
  • wyklucz produkty wzdymające, takie jak: kapusta, brukselka, kalafior, groch, fasola, cebula, szparagi, wiśnie, śliwki, czereśnie, kalarepa, por, szczypiorek
  • jaja możesz spożywać w delikatnej postaci, np. na miękko, jajecznica tzw. luźna, na oliwie. 4 szt. tygodniowo
  • jedz chude mięso (indyk, kurczak, cielęcina, królik,) i ryby: dorsz, mintaj, sola – gotowane, z dodatkiem przypraw ziołowych
  • wyklucz mieszanki przypraw
  • do przygotowania potraw tylko oleje roślinne, jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek – na ciepło, reszta olejów, np. lniany, słonecznikowy – na zimno
  • pij napary ziołowe, tj.: rumianek, pokrzywa, mięta, kolendra
  • płyny: woda niskosodowa (<10 mg Na w 100ml), z cytryną, słaby napar herbaty, kawa tylko zbożowa – raz dziennie
  • przyprawy dla Ciebie to: kurkuma, mielony ostropest plamisty
  • całkowita rezygnacja z alkoholu

W przypadku zaawansowanej choroby wątroby, powinno się ograniczyć spożycie warzyw i owoców surowych, mogą być one podawane po ugotowaniu. Gotowanie i duszenie, to najlepsze sposoby przygotowywania posiłków, zaleca się rezygnację z potraw smażonych.