Dlaczego buraki i sok z tych warzyw szczególnie polecany jest przy niedokrwistości (anemii)? Czy na pewno chodzi o żelazo? WARTOŚCI BURAKÓW Burak zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B, oraz A i C. Jest także bogatym źródłem flawonoidów, kwasu foliowego i błonnika. 100 g surowego warzywa dostarczy nam 348 mg potasu, 41 mg wapnia, 17 mg magnezu, 52 mg sodu, 17 mg fosforu, 1,7 mg żelaza i 0,6 mg cynku, ponadto niewielkie ilości manganu, molibdenu, miedzi, kobaltu, cezu […]
URODA I PO URODZIE?

Jak w każdej części profilaktyki, tak i w tej dotyczącej tzw. urody, czyli można założyć kondycji skóry, szczególnie twarzy. Przyjrzyjmy się zatem, kogo uważamy w tej dziedzinie za przyjaciół, a kogo za wrogów… urody. Wrogowie cukier, alkohol, pieczywo cukiernicze i półcukiernicze, tłuste mięso, tłusty nabiał, nabiał słodki, żywność „light”, żywność typu Fast food, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, wyroby czekoladopodobne, desery z wysoką zawartością tłuszczu, […]
ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW W POTRAWIE

W sposobie łączenia poszczególnych składników w posiłku lub potrawie chodzi o przede wszystkim o szybkość trawienia i jego jakość. Jest to osobnicze, jednak rodzaj enzymów, soków, pH mamy takie samo, zatem warto przyjrzeć się i doświadczalnie sprawdzić, czy poniższe możliwości działają tak, jak zostały uporządkowane. Największą istotność tych połączeń ma spożycie danego zestawu na posiłek kolacyjny. NIEKORZYSTNE POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW BIAŁKO + SKROBIA chleb + ser mięso […]
CHROM

Rola chromu w organizmie jest powiązana z metabolizmem węglowodanów, tłuszczów i białek. Pierwiastek ten jest również niezbędny w wytwarzaniu insuliny regulującej stężenie glukozy we krwi. Nie ustalono dokładnego dziennego zapotrzebowania na chrom w poszczególnych grupach wiekowych (u dorosłych 50-200 μg/osobę). Na pewno będzie ono wyższe u osób nadużywających alkoholu, zażywających narkotyki, chorych na nowotwory czy po wycięciu jelit. Chrom dostarczany wraz z pożywieniem wchłania się dość kiepsko i jest […]
JAK ZOPTYMALIZOWAĆ SPOŻYCIE BIAŁKA?

Jedz chudo Jeśli spożywasz mięso, wybieraj tylko szlachetne kawałki wołowiny. Wybieraj możliwe najchudsze jej części (zrazowa, czy polędwicę). Kurczaka, indyka, przyrządzaj bez skór. Możesz wybrać także cielęcinę, królika, czy jagnięcinę. Pamiętaj przy tym, że „chude” oznacza także to, z czym dane mięso zostanie przyrządzone. Omega-3 Ryby, wokół których jest dużo kontrowersji (zresztą wokół mięsa podobnie) to poza […]
KAWA NA ZDROWIE

Wokół kawy i jej działania na zdrowie człowieka jest chyba najwięcej informacji. Jest to przedmiotem dyskusji na całym świecie, gdzie szuka się potwierdzenia jej dobroczynnego wpływu ale i tego, który może mieć gorsze skutki. Warto dodać, że kawa uważana jest również za używkę, a takie pojęcie nie kojarzy się już zdrowo. Pierwszym pytaniem, jakie pacjenci zadają na temat kawy, to czy podnosi ciśnienie tętnicze […]
BIOTYNA

Dlaczego jest nam potrzebna? Biotyna, zwana także witaminą B7, H, bierze udział przede wszystkim w syntezie protrombiny, która jest odpowiedzialna za odpowiednie krzepnięcie krwi. Ponadto ma także wpływ na wzrost, odpowiednie funkcjonowanie skóry oraz włosów (zapobiega łysieniu i siwieniu), regenerację po uszkodzeniach, ranach czy występowaniu wysypki. Witamina H dostarczana do organizmu jest wraz z pożywieniem, a także dzięki produkcji przez mikroflorę bakteryjną zasiedlającą przewód pokarmowy. Gdzie […]
WRZODY ŻOŁĄDKA

Najważniejszym zaleceniem w chorobie wrzodowej żołądka jest ograniczenie błonnika pokarmowego, więc unikanie produktów zbożowych z pełnego ziarna, takich jak: żytnie i razowe pieczywo, gruboziarniste kasze czy makarony i rezygnacja z surowych owoców, warzyw i roślin strączkowych. Samo przygotowywanie potraw powinno opierać się na gotowaniu w wodzie, na parze (wówczas będą mniejsze straty witamin i składników mineralnych), duszeniu (jednak bez wcześniejszego obsmażania). Można stosować także pieczenie beztłuszczowe w folii lub w pergaminie. […]
TŁUSZCZ TO BRZYDKIE SŁOWO
Termin tłuszcze nie kojarzy się zbyt dobrze, szczególnie w kontekście zdrowia i dbania o sylwetkę. Swoich przeciwników znajdzie też wśród tych, którzy niezmiennie uważają, że każdy tłuszcz negatywnie wpływa na zdrowie oraz powoduje różne choroby. Przyjrzyj się tematowi bliżej i poznaj zdrowe tłuszcze, dzięki czemu zweryfikujesz powszechny stereotyp „złych tłuszczów”. Jak tłuszcze wpływają na organizm? Zagadnienie należy zacząć od krótkiego wyjaśnienia, jak […]
SMOOTH MOOD VEGGIE

Obniżona aktywność ruchowa ze względu na ograniczone możliwości to również wymagający czas dla sylwetek. Zapewne nie jednemu z Was przeszło przez myśl, że po czasie kwarantanny wyjdziemy na ulice z niepotrzebnym nadbagażem kilogramów. Szczególnie, kiedy mamy w świadomości zbliżające się wielkimi krokami lato i plażowanie! Zobaczcie, co warto przygotować w domu oprócz głównych posiłków, aby dostarczyć odpowiednich wartości, ale i zapobiec odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. […]