WRZODY ŻOŁĄDKA

Najważniejszym zaleceniem w chorobie wrzodowej żołądka jest ograniczenie błonnika pokarmowego, więc unikanie produktów zbożowych z pełnego ziarna, takich jak: żytnie i razowe pieczywo, gruboziarniste kasze czy makarony i rezygnacja z surowych owoców, warzyw i roślin strączkowych. Samo przygotowywanie potraw powinno opierać się na gotowaniu w wodzie, na parze (wówczas będą mniejsze straty witamin i składników mineralnych), duszeniu (jednak bez wcześniejszego obsmażania). Można stosować także pieczenie beztłuszczowe w folii lub w pergaminie. Łatwiej strawne będą ponadto potrawy rozdrobnione, przetarte, zmiksowane: zupy kremy, ziemniaki czy też inne warzywa w postaci purée oraz musy owocowe. Bardzo istotna jest także temperatura spożywanych posiłków. Nie zaleca się potraw gorących, jak i zbyt zimnych, działających drażniąco na przewód pokarmowy, a szczególnie na śluzówkę. Konieczna jest rezygnacja z nadmiernego przyprawiania potraw, gdyż zarówno przyprawy pikantne, takie jak pieprz, chilli, papryka ostra, ocet, chrzan, musztarda, jak i aromatyczne zioła znacznie zwiększają wydzielanie żołądka, co z kolei powoduje podrażnienie wrzodów uniemożliwiając leczenie i wywołując ból. Poniżej zestawiłam produkty zalecane w takiej diecie:

  • pieczywo pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane, ryż, drobne makarony pszenne, makaron ryżowy
  • jajka gotowane na miękko, w koszulkach, potrawy z jaj przygotowywane na parze: jajecznica, jaja sadzone, omlety
  • masło, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z czarnuszki, z awokado, z pestek dyni, sezamowy
  • mięsa chude: drób (kurczak, indyk – najlepiej mięso z piersi, bez skóry), wołowina, cielęcina, królik, ryby chude: leszcz, pstrąg, szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, chude wędliny wieprzowe i drobiowe
  • mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, świeży biały ser (chudy i półtłusty), słodka śmietanka, serki homogenizowane – w ograniczonych ilościach
  • gotowane ziemniaki
  • marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek (najlepiej przetarty), młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, warzywa gotowane z dodatkiem masła lub oleju roślinnego (również dla lepszego przyswajanie witamin)
  • dojrzałe owoce, bez skórki i pestek, gotowane (ewentualnie przetarte) jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, rozcieńczone, gotowane soki z malin, jeżyn, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, pomarańczy, cytryny, ananasa, papaji, mango
  • łagodne przyprawy w ograniczonych ilościach: sok z cytryny, koper zielony, majeranek, wanilia