ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW W POTRAWIE

W sposobie łączenia poszczególnych składników w posiłku lub potrawie chodzi o przede wszystkim o szybkość trawienia i jego jakość. Jest to osobnicze, jednak rodzaj enzymów, soków, pH mamy takie samo, zatem warto przyjrzeć się i doświadczalnie sprawdzić, czy poniższe możliwości działają tak, jak zostały uporządkowane. Największą istotność tych połączeń ma spożycie danego zestawu na posiłek kolacyjny.

NIEKORZYSTNE POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW

BIAŁKO + SKROBIA

  • chleb + ser
  • mięso + ziemniaki
  • kurczak + ryż
  • ser + spaghetti
  • kiełbasa + frytki
  • ryba + krokiety ziemniaczane

BIAŁKO + CUKIER

  • mięso + słodki sos
  • ryba + owoce
  • mięso + mus jabłkowy
  • słodki deser po białkowym posiłkowym, np. filecie indyczym z ziemniakami i surówką

SKROBIA + CUKIER

  • placki ziemniaczane + cukier
  • burak + owoce
  • ziemniaki + słodki sos

KWAS + BIAŁKO

  • owoce + mięso
  • owoce + ryba
  • owoce + ser

KORZYSTNE POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW

BIAŁKO + TŁUSZCZ

  • ser + olej roślinny
  • ser + orzechy
  • ser + awokado
  • mięso + orzechy
  • ryba + awokado
  • owoce morza + awokado
  • owoce morza + olej roślinny
  • jaja + awokado
  • jaja + nasiona/ziarna

SKROBIA + TŁUSZCZ

  • chleb + masło
  • chleb + awokado
  • makaron + masło
  • ziemniaki + olej roślinny
  • frytki
  • placuszki z selera
  • puree ziemniaczane z majonezem