Dary natury jeszcze nam towarzyszą, więc korzystajmy przede wszystkim z dostępnych antyoksydantów drobnocząsteczkowych – flawonoidów! Najlepszymi ich źródłami są jeszcze obecne w jeżynach, borówkach, granacie. O każdej porze roku można zacząć dbać o układ odpornościowy. Tego nigdy zbyt wiele. Zalecenia dotyczące tej kwestii nie różnią się aż tak znacznie od możliwości zastosowania konkretnych produktów zwyczajowo, w codziennym menu. Poniżej kilka „prostych” rekomendacji, co zmienić w swoim codziennym planie żywienia, na co zwrócić uwagę, by nie pogarszać, a może i nawet polepszać stan układu immunologicznego:
- Dzień warto zacząć od płatków owsianych/żytnich/orkiszowych z jogurtem naturalnym/kefirem/maślanką (naturalnymi) i garstką eko owoców suszonych lub 1 porcją świeżych lub też 2 kromkami chleba razowego/żytniego/z ziarnami, chudym serem twarogowym/wędliną/serem Tofu i dowolnymi warzywami.
- Korzystne źródła białka to: chude mięso (cielęcina, indyk, kurczak bio, królik), mleko i jego przetwory (niskotłuszczowe tj. 0,5-1 produkty mleczne, mleko -2)
- Węglowodany złożone czerpane z takich zbóż jak: produkty z pełnego przemiału, naturalne płatki (owsiane, żytnie, orkiszowe, jęczmienne, gryczane), „ciemny” (mieszany) makaron, grube kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna), popping (ekspandowane ziarno amarantusa), otręby owsiane (sypkie), chleb na naturalnym zakwasie.
- Niezbędne tłuszcze (suplementacja kwasem Omega-3 jeśli jest niskie spożycie ryb), oleje roślinne: olej rzepakowy (każda temperatura), lniany (do zimnych posiłków), z pestek dyni (do sałatek), orzechy makadamia, laskowe, pekan, awokado, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarna lnu.
- Warzywa TOP: karczochy, brokuły, marchew (tylko surowa), papryka czerwona, dynia, burak, pietruszka, szpinak, pomidory, kiszone ogórki, kiszone buraki, kiszona kapusta.
- Owoce TOP: gruszki, jabłka, czerwone grejpfruty, czerwone śliwki, ciemne winogrono, sharon, świeży ananas, suszone maliny, granat, jagody Goji, Acai (ew. kapsułki).
- Uderzenie witaminą C: dzika róża, acerola, aronia, żurawina, czarny bez, kapusta kiszona.
- Flawonoidy w kakao naturalnym jako antyoksydant w walce z intruzami, a przy okazji przyjemność! Jeszcze w sezonie – jeżyny, borówki, maliny. Z warzyw – rzodkiewki, czerwona kapusta, czerwona cebula.
- Zielona, czerwona, biała herbata (ta ostatnia wieczorem, wycisza) liściaste.
- Słodkie źródła korzystnych bakterii: miód (lipowy, gryczany, Manuka).
- Płyny: według zapotrzebowania, ale min. 1 litr na dobę. Warto wyliczyć indywidualne zapotrzebowanie: 35ml na każdy kg masy ciała.