WZMACNIAMY ODPORNOŚĆ

O każdej porze roku można zacząć dbać o układ odpornościowy. Tego nigdy zbyt wiele. Zalecenia dotyczące tej kwestii nie różnią się aż tak znacznie od możliwości zastosowania konkretnych produktów zwyczajowo, w codziennym menu. Poniżej kilka „prostych” rekomendacji, co zmienić w swoim codziennym planie żywienia, na co zwrócić uwagę, by nie pogarszać, a może i nawet polepszać stan układu immunologicznego:

  1. Dzień warto zacząć od płatków owsianych/żytnich/orkiszowych z jogurtem naturalnym/kefirem/maślanką (naturalnymi) i garstką eko owoców suszonych lub 1 porcją świeżych lub też 2 kromkami chleba razowego/żytniego/z ziarnami, chudym serem twarogowym/wędliną/serem Tofu i dowolnymi warzywami.
  2. Korzystne źródła białka to: chude mięso (cielęcina, indyk, kurczak bio, królik), mleko i jego przetwory (niskotłuszczowe tj. 0,5-1 produkty mleczne, mleko -2)
  3. Węglowodany złożone czerpane z takich zbóż jak: produkty z pełnego przemiału, naturalne płatki (owsiane, żytnie, orkiszowe, jęczmienne, gryczane), „ciemny” (mieszany) makaron, grube kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna), popping (ekspandowane ziarno amarantusa), otręby owsiane (sypkie), chleb na naturalnym zakwasie.
  4. Niezbędne tłuszcze (suplementacja kwasem Omega-3 jeśli jest niskie spożycie ryb), oleje roślinne: olej rzepakowy (każda temperatura), lniany (do zimnych posiłków), z pestek dyni (do sałatek), orzechy makadamia, laskowe, pekan, awokado, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarna lnu.
  5. Warzywa TOP: karczochy, brokuły, marchew (tylko surowa), papryka czerwona, dynia, burak, pietruszka, szpinak, pomidory, kiszone ogórki, kiszone buraki, kiszona kapusta.
  6. Owoce TOP: gruszki, jabłka, czerwone grejpfruty, czerwone śliwki, ciemne winogrono, sharon,  świeży ananas, suszone maliny, granat, jagody Goji, Acai (ew. kapsułki.
  7. Uderzenie witaminą C: dzika róża, acerola, aronia, żurawina, czarny bez, kapusta kiszona.
  8. Flawonoidy w kakao naturalnym jako antyoksydant w walce z intruzami, a przy okazji przyjemność!
  9. Zielona, czerwona, biała herbata (ta ostatnia wieczorem, wycisza) liściaste.
  10.  Słodkie źródła korzystnych bakterii: miód (lipowy, gryczany, Manuka).
  11. Płyny: według zapotrzebowania, ale min. 1 litr na dobę.