KTO NIE MOŻE JEŚĆ TRUSKAWEK?

Truskawki należą do owoców, które mogą silnie uczulać. Na pewno nie podaje się ich dzieciom poniżej 2. roku życia, a także:

– osobom uczulonym na kwas salicylowy – uwaga, można się uczulić w ciągu życia lub odczuwać dolegliwości podobne do alergii, kiedy spożyje się duże ilości owoców

– chorym na wrzody żołądka

– IBS (zespół jelita drażliwego)

– chorym na Colitis ulcerosa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i Leśniowskiego-Crohna

– osobom cierpiącym na uchyłki jelit

– osobom z niskim ciśnieniem tętniczym

-osobom z niewydolnością nerek

Niekiedy ugotowanie truskawek i czy też upieczenie, może być zbawienne dla niektórych dolegliwości, np. chorób jelit, jednak wówczas zostaje zachowany tylko częściowy smak, a wartości odżywcze, jak można się domyśleć ulegają obniżeniu.