TIPY ZAKUPOWE

W gabinecie słyszę często „nie stać mnie na zdrowe odżywianie”. Czy Ty też powtarzasz, że „aby jeść zdrowo, trzeba wydawać fortunę”? Od początku pracy w zawodzie zwracam uwagę na aspekt finansowy swoich podopiecznych, starając się proponować najlepsze rozwiązania nie tylko dla zdrowia ale i dla portfela. Dzielę się nimi tutaj z Tobą.

Pomocne wskazówki podczas codziennych zakupów

LISTA ZAKUPÓW

Sporządzanie listy zakupów wykształci u ciebie właściwy nawyk kupowania. Łatwiej jest postępować według planu, oszczędzić a przy tym zapobiegać przypadkowemu jedzeniu produktów. Niezależnie od celu, jaki ci przyświeca, czy to redukcja, czy inny, robienie listy zakupów i trzymanie się jej choćby w 90% z pewnością dużo uprości.

LOKALNY PATRIOTYZM

Korzystanie z dobrodziejstw polskiego rolnictwa to nie tylko wsparcie dla producentów ale i dla własnego zdrowia. Wiele owoców i warzyw, które są tańsze w sezonie, a możesz robić z nich smaczne i odżywcze posiłki dostępnych jest czasowo w naszym kraju. Nie przegap okazji! Sezon trwa krótko. Pamiętaj, że wybieranie sezonowych surowców to wybieranie najwyższych wartości. Dojrzewają w najlepszym dla nich okresie oraz warunkach.

MINIMALIZM

Z biologicznego punktu widzenia: im mniej składników w posiłku tym lepiej. Układ trawienny sprawniej poradzi sobie z taką opcją, a dodatkowa zaleta to taka, że organizm wykorzysta składniki odżywcze w większym stopniu z mniejszej ilości składników których proporcjonalnie jest więcej niż w daniu złożonym z…10 składników. Prostsze posiłki inaczej też smakują. Bardziej da się rozpoznać, poczuć konkretne smaki z mniejszej ilości produktów niż kiedy jest ich wiele w jednej potrawie.

ZREZYGNUJ Z ULTRA PRZETWORZONEJ ŻYWNOŚCI

Zdarza ci się zjeść chipsy, ciastka, paluszki, krakersy, batony, drażetki? To grupa tzw. żywności rekreacyjnej – ta też mocno podrożała, a dobrych wartości odżywczych nie ma w niej  prawie wcale. Co więcej gotowe dania, posiłki instant, sosy, zupki chińskie, mleczne desery to żywność bezużyteczna ze względu na dbałość o zdrowie, a w dużej częstotliwości wręcz szkodliwa.

SPRAWDZAJ PARAGONY

Każdemu zdarzają się pomyłki, również ekspedientom. Przy zakupach pamiętamy, że ceny na półce były niższe i np. właśnie dlatego wybraliśmy dany towar a na paragonie znalazła się inna cena – wyższa. Może to być błąd sprzedawcy, ze strony umieszczającego ceny, czy w systemie, ale prawo konsumenckie jest takie, że  sklep musi sprzedawać towar w cenie jaka widnieje na danym produkcie, nawet gdy jest ona nieprawidłowa.

PROWADŹ ZAPISKI BUDŻETU DOMOWEGO

Kiedy masz większą kontrolę nad wydatkami na żywność, poza planowaniem zakupów o wiele łatwiej jest pilnować finansów i rozporządzać nimi we właściwy dla siebie sposób. Możesz zbierać paragony, prowadzić notatki czy używać do tego aplikacji bankowej. Pisząc listę zakupów też możesz planować budżet przeznaczany na konkretne zakupy – tygodniowe, miesięczne lub konkretnego rodzaju żywności.

WŁASNE REKLAMÓWKI

Przychodząc do sklepu z własną reklamówką, materiałową torbą nie wydajesz pieniędzy za każdym razem na nowe. Możesz się zaopatrzyć w ładną, szmacianą torbę – wystarczy ją tylko prać. Będzie to również lepsze dla środowiska!

RÓŻNE MARKI PRODUKTÓW

Warto szukać marek z produktami dobrej jakości. Zasada „jakość nad ilość” zawsze wygrywa. Niekiedy cena konkretnych marek wcale nie koresponduje z jakością – miej to na uwadze. Pamiętaj o markach różnych sieci zamawiające produkty pod swoją nazwę ale wykonywane przez znane i duże przedsiębiorstwa. Co więcej warto zrobić sobie własne badanie rynku, zestawić kilka marek które oferują podobny produkt i wybrać dla siebie najlepszą opcję. Często nie ma diametralnych różnic a cenę można znaleźć bardziej korzystną.

„CZYSZCZENIE” LODÓWKI

Jeszcze nie wierzysz ile opcji posiłków można przygotować z tzw. resztek?  Zastanów się, jak często wyrzucasz pozostałości jedzenia, które z powodzeniem mogłyby być częścią jakiegoś posiłku. Zawsze staraj się stosować zasadę by dokładnie i regularnie przeglądać lodówkę. To dobry nawyk w kierunku zapobiegania marnowania żywności i komponowania rozmaitych, ciekawych potraw, np. z pozostałości ziemniaków, kaszy z obiadu, czy obierków ale przede wszystkim – zapobieganie dublowania w zakupach. Najpierw zrób porządek, potem listę zakupów.