SARDYNIA – ZAPACH BAZYLII, CYTRYN I MIRTU

Każdy region danego kraju posiada swoją autonomiczną kuchnię. Tradycje, sposoby przygotowania konkretnych potraw mają swoją historię i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Będąc trzy miesiące wśród natury, poznając receptury i smakując nowe potrawy, z każdym dniem zakochiwałam się w tej wyspie bardziej. Chciałabym Wam przy okazji pokazać, czym różni się kuchnia włoska, którą zapewne doskonale znacie, od kuchni sardyńskiej. Ta przepiękna położona na Morzu Śródziemnym wyspa ma znakomite warunki dla uprawy roślin, co potwierdza fakt, że zajmuje wiodące miejsce we Włoszech pod względem produkcji organicznej, co dla mnie, stanowi Eden!

Po pierwsze – pomidory pojawiają się przede wszystkim w sosach, podobnie jak karczochy, bób, groszek, bakłażan i cukinia. Po drugie – miód, wino i oliwa. Nieskażone niczym a wzbogacone wszystkim. Kuchnia sardyńska stosuje znakomitą ilość aromatycznych ziół: na pierwszym miejscu bazylię, następnie dziki koper, jałowiec i mirt, którymi przyprawia się zające, dziki oraz dzikie ptactwo. O ile nigdy nie byłam fanką chleba, tutaj mnie uwiódł. Na całej wyspie wypiekany jest chrupiący, płaski chleb zwany carasau. Jest lekkostrawny, uniwersalny i przepyszny! Sardynia szczyci się też swoimi słodkimi biszkoptami, pieczonymi owocami, wypiekami oraz ciastami, w których często pojawiają się migdały, delikatny ser Ricotta, rodzynki i wiele ziół, np. mięta.

Sardowie spożywają oczywiście sporo makaronu, przede wszystkim spaghettimaccheroni, choć w ich kuchni występują również podobne do ravioli culingiones oraz rodzaj gnocchi o nazwie malloreddus, które są często uznawane za najbardziej typową potrawą wyspy. Bardzo polecam, pomimo iż to znów węglowodany! Sardynia ponadto jest wyspą pasterzy. Hodowana tutaj rasa owiec (Razza Sarda) daje możliwość produkcji nieziemsko smacznych serów: Pecorino Sardo oraz Fiore Sardo DOP, które można spożywać zarówno tuż po zrobieniu, jak i poddawać je starzeniu. Sardynia jest również największym producentem sera Pecorino Romano DOP. Oprócz tego warto wspomnieć także produkowane tam sery z mleka koziego, jak caciocavallo (zwany casizolu) i provolone. Najbardziej charakterystycznym z sardyńskich win jest Vernaccia di Oristano, przypominające Sherry, które poddawane jest procesowi starzenia w małych beczkach. Niezwykłą osobowość posiada również wino Malvasia oraz rzadko spotykane słodkie czerwone wino Girò i białe Nasco produkowane w okolicach Cagliari.

Jagnięcina i mięso kozie są zazwyczaj serwowane z mocno wytrawnym Cannonau choć dobrą alternatywę stanowi zawsze wino Carignano del Sulcis. Z rybami lepiej nadają się natomiast pełne aromatu Vermentino di Gallura, wytrawne Nuragus di Cagliari oraz
stylowe Torbato, powstające w apelacji Alghero DOC.

Oliwa:
Olio Dorgalese – Nuoro
Mięsa i wędliny:
Agnello di Sardegna IGP

Sery:
Fiore Sardo DOP
Pecorino Romano DOP
Pecorino Sardo DOP

Przyprawy:
Bottarga
Kwiat soli morskiej
Mirt
Oregano

Zachęcam gorąco do wakacji na Sardynii!