„S.O.S. DLA TARCZYCY. DIETA W HASHIMOTO” – RECENZJA KSIĄŻKI

Zatrważające statystyki zapadalności na choroby tarczycy, a szczególnie chorobę Hashimoto motywują do poszukiwań jak najlepszych porad oraz inspiracji dla tych, którzy zmagają się z problemem. Na szczęście specjaliści, którzy są zainteresowani wsparciem i zastosowaniem jak najlepszych rozwiązań z wielkim zaangażowaniem wychodzą na przeciw pojawiającym się pytaniom i wątpliwościom poszukującym pomocy.

Jedną z publikacji, jaką zdecydowanie mogę polecić takim osobom, jest „S.O.S. dla tarczycy” wydawnictwa M, autorstwa dietetyk Anny Kowalczyk z fotografiami Tomasza Antoniszyna.

Książka przedstawia przede wszystkim istotę choroby Hashimoto wyjaśniając w klarowny sposób na czym ona polega, jak funkcjonuje tarczyca i co jest jej niezbędne do pełnienia roli w organizmie człowieka. Oprócz teorii dietetyk wskazuje także pomocne aspekty praktyczne, co jest niezbędne w życiu z chorobą, ale co na początku jest najbardziej istotne – jak rozpoznać chorobę. Treść poparta jest przy tym czytelną infografiką. Czytelnik znajdzie tu konkretne informacje, jak planować żywienie, jak dobierać składniki i przy okazji dowie się, dlaczego. W publikacji można także przeczytać o aktywności fizycznej, która jak wiadomo stanowi nieodłączny element zarówno w zdrowiu, jak i w konkretnym problemie zdrowotnym. Poza przydatnymi i edukującymi informacjami na temat fizjologii organizmu, szczególnie gruczołu tarczowego i zasad żywienia, czytelnik ma do dyspozycji pakiet 70 przepisów, które już podczas samego czytania zachęcają do ich przygotowań! Oczywiście mogą być one przydatne nie tylko chorym. Potrawy zostały dobrane z myślą o połączeniach składników, o czasie przygotowanie i o smaku. Można się także dowiedzieć, jaka jest ich wartość odżywcza oraz które z nich planować na jaki posiłek w ciągu dnia. Pozwala to między innymi na rozsądne planowanie zarówno zakupów, jak i gotowania. Słuszność zastosowania i niezwlekania z wystartowaniem przyrządzania tych pysznych dań potwierdzają fotografie kucharza i fotografa – Tomasza. Przyjemne wizualnie wydanie, zrozumiały przekaz, niezbędne informacje merytoryczne i praktyczne wskazówki – czego więcej potrzeba dobrej książce?