Wiosną bardzo często – niezależnie od wieku – uskarżamy się na bóle kostne i stawowe. Czy ćwiczymy dużo, czy mniej, czy lżej czy mocniej, nadal się pojawiają. Po nocy, po całym dniu ale w jego trakcie. Objawy tzw. przesilenia, które nie dotyka wcale każdego w dużym stopniu to m.in. dolegliwości kości i stawów. Na pewno ma na to wpływ pożywienie. Przyjrzyjmy się dziś kapuście – na ratunek! Warzywa z rodziny […]
PREBIOTYKI PRZEZ CAŁY ROK

Istnieje taka teoria, że dbałość o prebiotyki, probiotyki czy synbiotyki powinna być szczególnie większa w czasie, kiedy ryzyko zapadalności na wszelkie choroby czy przeziębienia jest wysokie. Czy to prawda? Otóż nie. O kondycję naturalnej flory bakteryjnej powinniśmy dbać cały czas. Nie tylko dlatego, że odpowiada za odporność, ale także za inne aspekty zdrowia – ryzyko rozwoju otyłości, układ nerwowy, czy regenerację w czasie […]
FIOLETOWE UKOJENIE

Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, ale uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna powszechnie występuje także w Polsce. Mnie osobiście kojarzy się z ukochaną Francją. Zobaczmy, jakie właściwości lecznicze ma lawenda. Surowiec zielarski w przypadku tej rośliny to kwiat, z którego pozyskuje się olejek. Charakteryzuje się niezwykłą aktywnością biologiczną. Może zawierać nawet 100 różnych składników, w tym […]
APITERAPIA
Absolutny hit a w dodatku słodki, co odpowiada niejednemu zwolennikowi miodu i innych pszczelich produktów. Szerokie spektrum działania, różne rodzaje, smaki i sposób wykorzystania – to właśnie tym zajmuje się terapia miodem, pierzgą, czy pyłkiem. Jakie korzyści z nich płyną? Leczenie miodem Chociaż apiterapia należy do medycyny niekonwencjonalnej, istnieje jednak szereg badań które wskazują jej rzeczywistą i skuteczną pomoc w różnych schorzeniach i drobnych dolegliwościach oraz […]
KETO IDEA
Jedna z najbardziej popularnych diet ostatnich lat – dieta ketogeniczna, ketogenna. Zyskała wielu zwolenników, bo jest efektywna a dla niektórych nawet bardzo ciekawa i smaczna. Powstało wokół niej wiele mitów (standard), poddawana jest ciągłym analizom. W tym tekście przedstawiam Wam mój pogląd na ten sposób żywienia, a Wy zweryfikujcie czy się zgadzacie. Zapraszam do lektury! Założenia diety ketogenicznej Głównym kierunkiem jest wyeliminowanie węglowodanów, spożywanie […]
JEDZENIE INTUICYJNE

Intuicyjne jedzenie nie jest szczególnie nową koncepcją. Dietetycy napisali pierwszą książkę w tym temacie w latach 90., a czwarta edycja ukazała się w czerwcu 2019. Dzisiaj koncepcja ta zyskuje jeszcze większe uznanie i popularność. Fundacja Międzynarodowej Rady Informacji o Żywności wymieniła nawet intuicyjne jedzenie jako jeden z pięciu trendów żywieniowych w bieżącym roku. Evelyn Tribole – dietetyk stanu California mówi, że pomysł na pierwszą książkę […]
Mukbang – zabawa czy zagrożenie?

Wyzwanie foodporn, trend publikacji kawy czy lanczu na instagramie z oznaczeniem miejsca spożycia lub autora przepisu oraz wiele innych modnych, używanych i chętnie podejmowanych dziś działań. Są Ci znajome? Poznaj nowy rozrywkowy kierunek i dowiedz się, czy to kolejna, bezpieczna zabawa, czy może zagrożenie, które nie warte jest ryzyka. Popularny mukbang… Słowo mukbang jest kombinacją słów z języka koreańskiego: meokneun (jeść) […]
Kwiaty jadalne i kawa lawendowa

Zapewne o nich słyszeliście, ale czy umiecie je zastosować? Istnieje wiele bardzo istotnych reguł, według których należy postępować, by bezpiecznie, ze smakiem i przyjemnością spożywać kwiaty. Po pierwsze – kupujemy od dostawcy kwiatów przeznaczonych do jedzenia lub kupujemy w sklepie ekologicznym. Wtedy mamy pewność, że nie są nawożone, bo większość kwiatów ozdobnych niestety jest. Po drugie – nie używamy kwiatów rosnących w okolicy ruchliwych dróg […]
NUKLEOTYDY

Temat odporności jest już obecnie znany każdemu. Jej wspomaganie dietą i suplementami to przedmiot wielu dyskusji i rozważań. Witamina D? Wiadomo. Witamina C? Tak. Cynk, kwasy omega, zioła… Ruch, sen. Znane. Jest jednak jeszcze jeden temat, nieco mniej znany i podejmowany. Zobacz, co jest ważne poza wspomnianymi elementami we wsparciu układu odpornościowego. Co to są nukleotydy? To składniki budujące kwasy DNA i RNA. Tworzą tym […]
NEUROGASTRONOMIA

Neurogastronomia to dziedzina wiedzy traktująca o kwestii doznań zmysłowych związanych z jedzeniem. Odczuwanie smaku (taste) mówi o substancjach chemicznych zawartych w pożywieniu, a flavour – do naszych doznań związanych ze smakowaniem potraw. Pojęcie flavour jest typowym przedmiotem zainteresowań neurogastronomii. Ta nowa dziedzina wiedzy ma oczywiście swoich zwolenników, jak i przeciwników, którzy twierdzą, że neurogastronomia znajdzie uznanie jedynie w czasopismach popularnonaukowych, a nie stanie się przedmiotem zainteresowania „prawdziwej” nauki […]