APITERAPIA

Absolutny hit  a w dodatku słodki, co odpowiada niejednemu zwolennikowi miodu i innych pszczelich produktów. Szerokie spektrum działania, różne rodzaje, smaki i sposób wykorzystania –  to właśnie tym zajmuje się terapia miodem, pierzgą, czy pyłkiem. Jakie korzyści z nich płyną?

Leczenie miodem

Chociaż apiterapia należy do medycyny niekonwencjonalnej, istnieje jednak szereg badań które wskazują jej rzeczywistą i skuteczną pomoc w różnych schorzeniach i drobnych dolegliwościach oraz profilaktyce. Miód promuje powstawanie naczyń krwionośnych, przyczynia się do regeneracji tkanek, czy stymulacji limfocytów co ma znaczenie we wsparciu układu immunologicznego. Badania kliniczne wskazują na jego efektywność m.in. w leczeniu m.in. trądziku, opryszczki, wysypek czy kontaktowego zapalenia skóry. Miód może wspomagać także przyleganie komórek (Burlando i Cornara, 2013; Ediriweera i Premarathna, 2012). Miód z obszarów gdzie rosną topole, brzoza brodawkowata zawiera związki takie jak: tricetyna, chryzyna, ester fenetylowy kwasu kawowego o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Najlepszy miód

Trudno przyznać odznakę najlepszemu. To będzie każdy taki, który powstał naturalnie, w dobrych warunkach, czystości, z odpowiednim przygotowaniem bartników i dbałością o każdy szczegół w zamknięciu go do słoików. Miód może spełniać wiele ról, smakować miodem ale i owocami, ziołami, przyprawami, które dodają mu jeszcze więcej cennych wartości. Jedna ze znajomych mi pasiek produkuje miody z sercem i prawdziwymi umiejętnościami. To z Doliny Cybiny pochodzi miód w 100% jakościowy.

Miód od Kulmy

Wspomnienie tej wielkopolskiej pasieki zasługuje także na listę miodów, jakie do mnie stamtąd przyjechały i wszystkie są wyjątkowe – na pierwszy test – w smaku. Moimi faworytami w tym ujęciu są:

  • miód z chili (99% miód wielokwiatowy, 1 % chili) – bardzo ciekawy smak nie tylko na zimę
  • miód z jagodą (95% miód wielokwiatowy, 5 % liofilizowana jagoda)

W ofercie znajduje się dużo interesujących kategorii, m.in. także dla tych ceniących klasyki: rzepakowy, faceliowy, gryczany, spadziowy, leśny. Pełna oferta oczywiście dostępna jest tutaj.

Od pierwszego wrażenia zafascynowałam się także TURBO MIODEM (leśnym), zawierającym pierzgę i pyłek. Potraktowałam go jako start codziennego rytuału naturalnej suplementacji. Wiem, że pomoże mi wzmocnić i wesprzeć naturalny potencjał odpornościowy, co zostało potwierdzone naukowo. Takie połączenie ma doskonały wpływ także na koncentrację i pracę serca.

Piśmiennictwo:

  1. Pascoal A., Rodrigues S., Teixeira A., Feás X., Estevinho L. M. (2014) Biological activities of commercial bee pollens: antimicrobial, antimutagenic, antioxidant and anti-inflammatory. Food and Chemical Toxicology. 63:233–239
  2. Nagai, T., Nagashima, T., Myoda, T., & Inoue, R. (2004).
  3. Preparation and functional properties of extracts from bee bread. Food/nahrung, 48(3), 226–229.
  4. https://www.umb.edu.pl/photo/pliki/aktualnosci/borawska_miod.pdf