ŚWIĄTECZNE POTRAWY NIE SĄ NIEZDROWE

Wszechobecny strach i gorączka przedświąteczna wobec ryzyka dodatkowych kilogramów i przejedzenia się… mam nadzieję kiedyś się wyłączy. W tym roku jeszcze to nie nastąpiło. Wbrew powszechnym stereotypom, potrawy kuchni polskiej nie są takie złe, jak je malują. Zobacz, dlaczego! O tym, że umiar to najlepsze rozwiązanie na wszystko powtórzę po raz n-ty, ale pewnie nie na darmo. O tym, że jakość składników – tak samo. […]

POSTARZAJĄCE JEDZENIE

Tematy wokół zdrowia człowieka mocno skoncentrowały się ostatnio na edukacji przeciwstarzeniowej oraz idei longevity. Świadomie dbamy o to, co pomaga spowolnić starzenie. Niestety w większości skupiając się na zmarszczkach a nie na kondycji narządów czy sprawności. Ponadto często zapominamy, że ważniejszą częścią tej dbałości jest unikanie tego, co to starzenie przyspiesza. Co postarza człowieka? Nie od dziś wiadomo, że na pewno palenie papierosów, nadmiar alkoholu, używek […]

PRACA Z POKUSAMI

„Mogę się powstrzymać od słodyczy? Czy może nie chcę? Dlaczego o tym ciągle myślę? A może po prostu trzeba je zjeść, jak mam ochotę? Ale czy to nie za często?” – takie i inne pytania dręczą zazwyczaj moich pacjentów. Dzisiaj przyjrzymy się temu, co nie pozwala spokojnie przejść obok batona, który często zaczyna rządzić decyzjami. Ogromna oferta na rynku, chęć, a czasami przymus zakupów i spożywanie słodyczy […]

TRENUJESZ? ROZWAŻ TE SUPLEMENTY

W aspekcie suplementacji zbilansowanego żywienia, a zwłaszcza w wysokiej aktywności fizycznej wciąż rośnie wiele kontrowersji i mitów. Warto jednak przychylić się do pewnego faktu i rozważyć jej wdrożenie. Z uwarunkowań osobniczych wynika, że niekiedy jest nawet taka potrzeba – aby organizm funkcjonował lepiej i wykorzystywał maksimum swojego potencjału, kiedy pracuje fizycznie. Obecnie znaczną rolę przypisuje się suplementom  diety na bazie adaptogenów – roślin, […]

TERAPEUTYCZNA OLIWA

Właściwości oliwy z oliwek nie wzbudzają wątpliwości zdrowotnych. Korzystny skład pod kątem profilu tłuszczowego, bezpieczna w obróbce termicznej, smaczna, uniwersalna w kuchni. Ostatnie badania naukowe wskazały jeszcze jedną zaletę, która może okazać się pomocna pacjentom wymagającym szczególnej uwagi. Silny antyoksydant w oliwie o nazwie hydroksytyrozol zyskał miano tego, który wspomaga regenerację połączeń nerwowych między różnymi obszarami mózgu, ma pozytywny wpływ na pamięć […]

ZDROWIE TANCERZY

„Zdrowie tancerzy jest kompleksowym vademecum, bardzo potrzebnym przewodnikiem dla tancerzy, pedagogów, instruktorów i wszystkich osób zajmujących się tańcem, dla których troska o zdrowy i niepowtarzalny instrument, jakim jest świadome i czujące ciało, jest równie ważna jak poziom artystyczny demonstrowany w całym technicznym i estetycznym bogactwie tej sztuki”. Źródło: www.cedewu.pl Zapraszam serdecznie do nabycia publikacji, w do której zostałam zaproszona w celu napisania rozdziału o żywieniu. https://www.cedewu.pl/Zdrowie-tancerzy-p4216

GLUTEN – JAK TO W KOŃCU JEST?

U niektórych osób stosowanie diety bez glutenu jest konieczne. Najważniejszym i niewątpliwym wskazaniem do eliminacji glutenu są: celiakia (choroba trzewna), nietolerancja glutenu, skórna postać celiakii – choroba Dühringa, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NNG) i alergia. W tych schorzeniach dieta gluten-free jest prawdziwym i najlepszym sposobem leczenia oraz poprawy jakości funkcjonowania, profilaktyki chorób. Ale czy tylko dla tych osób gluten jest niebezpieczny? […]

DIETA BALETNICY – OPINIA

Twórcy tzw. diety baletnicy zasłynęli wśród tych propagujących diety odchudzające. Intencja może nie była najgorsza, jednak sama nazwa jak i zasady, które promowali pozostawiają wiele do życzenia. Zaczynając od pojęcia dieta baletnicy już w tych dwóch słowach. Zarówno w połączeniu jak i w rozumieniu słów dieta baletnicy zawarta jest nieprawda. Samo pojęcie dieta w tym aspekcie użyte zostało zupełnie błędnie, ponieważ jest ono […]

UTRWALAMY ODPORNOŚĆ

Dary natury jeszcze nam towarzyszą, więc korzystajmy przede wszystkim z dostępnych antyoksydantów drobnocząsteczkowych – flawonoidów! Najlepszymi ich źródłami są jeszcze obecne w gruszkach, śliwkach, jabłkach, marchewce czy burakach. O każdej porze roku można zacząć dbać o układ odpornościowy, jednak w sezonie jesienno-zimowym szczególnie. Jednak w tym przypadku mowa już o utrwalaniu a nie o budowaniu. Na niektóre działania jest już bowiem za późno. Zalecenia dotyczące tej […]

ODCHUDZAM SIĘ BO INNI TEGO CHCĄ

Jaki jest Twój kompas wyborów: żywieniowych, społecznych, kulturowych… życiowych? Skąd bierzesz motywację? Czy ufasz sobie i dokonujesz wyborów z wnętrza? A może decydują o nich ludzie, zdarzenia, okoliczności, los? Dowiedz się tego a będzie Ci łatwiej. Odchudzanie – to Twoja decyzja? Największym tematem poruszanym przez media, prasę, social media i przy tzw. stole jest jedzenie i powiązany z nim wygląd. Sylwetka, masa ciała, rozmiary ubrań, […]