POSTARZAJĄCE JEDZENIE

Tematy wokół zdrowia człowieka mocno skoncentrowały się ostatnio na edukacji przeciwstarzeniowej oraz idei longevity. Świadomie dbamy o to, co pomaga spowolnić starzenie. Często jednak zapominamy, że ważniejszą częścią tej dbałości jest unikanie tego, co to starzenie przyspiesza.

Co postarza człowieka?

Nie od dziś wiadomo, że na pewno palenie papierosów, nadmiar alkoholu, używek i brak odpowiedniego snu. Co jeszcze i dlaczego? Tzw. czynnik AGE a dokładniej cząsteczki to właśnie to, co przyczynia się do upośledzania komórek, a szczególnie ich mechanizmy ochronne, metabolizm powodując nasilanie się stanu zapalnego. Ten z kolei będzie przyspieszał starzenie się. Cząsteczki AGE działają destrukcyjnie nie tylko na skórę, kości, tkankę łączną, ale i mięśni, wątroby czy mózgu.

Cukier

Już bardzo dawno temu dowiedziono, że cukry mogą spontanicznie reagować z białkami w procesie glikacji. W jej wyniku powstają cząsteczki AGE (ang. advanced glycation endproducts), niszczących białka, m.in. budulcowych ścięgien, skóry, naczyń krwionośnych. Kiedy w organizmie utrzymuje się wysokie stężenie glukozy dochodzi do stresu oksydacyjnego. To wtedy glikacja zachodzi najszybciej. Sytuacja nie dotyczy tylko diabetyków, ale i osób z insulinoopornością czy spożywających dużo cukru. O tym, ile jest do spożycia dziennie w normach pisałam tutaj. Co jeszcze zawiera AGE?

Produkty z cząsteczkami AGE

W pokaźnej ilości występują w jedzeniu odzwierzęcym – w serach, mięsie, rybach, zwłaszcza po ich obróbce termicznej – smażeniu (gorzej na maśle), pieczeniu, a nawet gotowaniu, odgrzewaniu. AGE również występują w olejach roślinnych, prażonych orzechach i nasionach, np. w słoneczniku, dyni. Niestety czynnik AGE dotyczy także kakaa i kawy. Mniej, ale też cząsteczki AGE dostaje się w wyniku reakcji Maillarda z wszelkich chrupiących skórek, chipsów, krakersów, kruchych ciasteczek, grzanek, frytek, placków, panierek, paluszków i chrupkiego pieczywa.

Najważniejszy przekaz  

Im więcej w codziennym menu produktów odzwierzęcych, szczególnie mocno usmażonych, zwęglonych, przypieczonych, tym o wiele szybsze i silniejsze starzenie się komórek. Jeśli dodamy do tego nikotynę i alkohol – wzmocniony aging zapewniony.