DRGAJĄCA POWIEKA

Drżenie powieki to dość częsta przypadłość. U niektórych powraca bardzo często, u niektórych raz na dłuższy czas. Jeśli wykluczymy kwestię neurologiczną z tym związaną możemy domniemać, że najczęstszą przyczyną drżenia powieki jest niedobór magnezu objawiający się nadmiernymi skurczami różnych grup mięśni (także tych regulujących pracę powiek). Wówczas jest to dość prosta sytuacja, bo wystarczy zadbać o szybki dowóz elektrolitów i dobre źródło tego pierwiastka. Z pożywienia najłatwiej zdobyć go z:

  • bananów
  • niepalonej (białej) kaszy gryczanej
  • awokado
  • pestek dyni
  • czarnego, naturalnego kakao
  • migdałów

lub zaopatrzyć się dodatkowo w odpowiedni suplement. Najlepszą formą dobrze przyswajalnego magnezu jest jego forma w postaciach: asparaginianu i cytrynianu.

Kolejnymi przyczynami mogą być także niedobory potasu czy wapnia, choć nieco rzadziej.

Tutaj zdecydowanie lepiej zadbać o naturalną drogę dostarczenia z żywności, o z kolei te dwa pierwiastki można łatwo przedawkować, jeśli wdrożymy nieprzemyślaną suplementację. I tak, potas zdobędziemy z:

  • awokado
  • bananów
  • pomidorów
  • szpinaku
  • borówek
  • jagód
  • brokułów
  • marchwi
  • chrzanu
  • nasion słonecznika
  • pestek dyni
  • orzechów
  • otrębów

Wapń:

  • karob
  • sezam
  • pomarańcza
  • nasionka chia
  • ziarna maku
  • migdały
  • biała i czerwona fasola
  • kapusta pak-choi
  • brukselka
  • rukiew wodna
  • jarmuż
  • komosa biała
  • wysokiej jakości produkty mleczne, fermentowane (kefir, jogurt, maślanka)

Jakie mogą być jeszcze przyczyny drgającej powieki?

Z pewnością stres, zmęczenie, bezsenność i wysoka aktywność fizyczna, niezbalansowana z pożywieniem. Także nadużycie kawy i alkoholu zaliczane jest to znaczących przyczyn.

Jeśli zauważycie u siebie taki dyskomfort, spróbujcie tzw. zielonego szota:

– 1/2 opakowania jarmużu

– 2 całe pomarańcze, 2 świeże figi

– 3 łyżki sezamu, łyżka maku

– łyżka karobu

– rozpuszczone w 1/2 szklanki wody elektrolity

Wszystko dokładnie blendujemy.