ZA CO ODPOWIADA WITAMINA B12?

Witamina B12 jest związkiem chemicznym regulującym produkcję czerwonych krwinek i biorącym udział w przemianach tłuszczy, białek, czy węglowodanów. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, a najlepiej przyswajalna jest z… mięsa. Właściwości witaminy B12 to między innymi: pobudzanie apetytu, produkcja krwinek czerwonych, zapobieganie osteoporozie. Ponadto jest odpowiedzialna za dobry nastrój oraz poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Cyjanokobalamina, czyli opisywana witamina B12 może także zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób Alzheimera, czy nowotworów. Ponieważ uczestniczy również w przetwarzaniu białek, tłuszczów oraz węglowodanów, tym samym przeciwdziała osłabieniu, zmęczeniu, poprawia koncentrację i wpływa pozytywnie na funkcję pamięci. Biorąc udział w syntezie neuroprzekaźnika jakim jest serotonina może działać w odpowiednio dużych ilościach jako antydepresant! Niska ilość działa odwrotnie. Brzmi jak potrzebna, prawda?

W związku z tym, że witamina ta występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, na jej brak mogą uskarżać się osoby praktykujące diety bezmięsne np. wegetarianizm. W takich przypadkach trzeba tę witaminę uzupełniać właściwymi suplementami. Na niedobór witaminy cierpią również osoby po operacjach, takich jak: resekcja jelita krętego, gdzie witamina jest wchłaniana, ale również osoby cierpiące na choroby Leśniowskiego- Crohna, czy celiakię.

Objawami niedoboru witaminy B12 są miedzy innymi: zmęczenie, drażliwość, zaburzenia psychiczne w tym depresje, czy psychozy – te ostatnie występują przy długotrwałym niedoborze witaminy. Dodatkowo objawy takie jak: osłabienie, bóle głowy, brak apetytu, napady drgawek.

Zbadajcie stężenie witaminy B12 w organizmie, aby dobrać suplementację lub polepszyć magazyn za pomocą pokarmów.