REFLUKS

Idą Święta a wraz z nimi tradycja wspólnych posiłków. Jest to szczególny czas dla wrażliwych przełyków. W artykule tym, mam nadzieję cierpiący na refluks odnajdą przydatne dla siebie wskazówki. Należy jednak wiedzieć, że najlepszym sposobem na złagodzenie objawów choroby refluksowej jest zmiana nie tylko nawyków żywieniowych, ale również stylu życia długofalowo, a w sytuacjach, takich jak Święta zalecam uważać szczególnie.

Poniżej zamieściłam listę produktów dozwolonych i niezalecanych z podziałem na poszczególne grupy produktów.

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:

Dozwolone: chudy biały ser twarogowy, mleko 1,5 – 2% tłuszczu, chude kefiry, jogurty naturalne, mleko zsiadłe, odtłuszczone mleko w proszku, mleko kozie, chude serki homogenizowane.

Przeciwwskazane: kwaśne przetwory mleczne jak: maślanka, sery żółte dojrzewające, sery pleśniowe, sery topione, kwaśne i ostre sery twarogowe.

JAJA:

Dozwolone: jaja kurze spożywane w postaci: jajecznicy (może być również omlet na parze), jajka na miękko.

Przeciwwskazane: spożywanie jaj na twardo, jaj smażonych na tłuszczach.

PIECZYWO I PRZETWORY ZBOŻOWE:

Dozwolone: pieczywo z jasnej mąki, starannie wypieczone: rogaliki, bułka pszenna, chleb pszenny, weka, strucla, sucharki i biszkopty, chleb Graham (jeśli jest tolerowany); kasze drobne: krakowska, jęczmienna, manna, płatki ryżowe i kukurydziane, ryż biały, drobny makaron np. nitki, łazanki.

Przeciwwskazane: pieczywo niedopieczone, zbyt świeże, chleb razowy, żytni lub mieszany; grube i nieprzecierane kasze: pęczak, kasza jaglana, gryczana, gruba kasza perłowa, pozostałe rodzaje makaronów.

MIĘSO, DRÓB I RYBY:

Dozwolone: mięso chude: cielęcina, konina, młoda wołowina, nóżki cielęce, kry, indyki, kurczaki, małe i chude brojlery, chude ryby: sandacz, leszcz, lin, szczupak, pstrąg, mintaj, dorsz, flądra, karp (do 1 kg).

Przeciwwskazane: flaki, nerki, wieprzowina, baranina, dziczyzna, wątroba, kaczki, gęsi, dzikie ptactwo, tłuste brojlery, tłuste ryby: łosoś, węgorz, halibut, makrela, śledzie, szprotki.

WĘDLINY I PRZETWORY MIĘSNE:

Dozwolone: cielęcina w galarecie, kiełbasa szynkowa, polędwica i chuda, gotowana szynka, ewentualnie świeże, cielęce parówki.

Przeciwwskazane: wszystkie pozostałe wędliny, wyroby wędliniarskie i konserwy, salami, pasztety.

WARZYWA:

Dozwolone: marchew, buraki, szpinak, zielona sałata, pomidor bez skórki – warzywa powinny być podawane w postaci puree; małe ilości: kalafiora, brokuła, cukinii, bakłażana, dyni, fasolki szparagowej, młodego zielonego groszku.

Przeciwwskazane: groch, kapusta, ogórki, fasola, rzodkiewka, cebula, rabarbar i inne warzywa wzdymające, warzywa marynowane i solone, w stanach zaostrzenia kalafior i brokuł

ZIEMNIAKI:

Dozwolone: spożywanie ziemniaków gotowanych, tłuczonych lub w postaci puree; po ustąpieniu dolegliwości można wprowadzić do diety ziemniaki gotowane lub pieczone bez tłuszczu w całości.

Przeciwwskazane: spożywanie ziemniaków smażonych na tłuszczu w postaci placków ziemniaczanych czy frytek.

OWOCE:

Dozwolone: dojrzałe, niekwaśne gotowane lub pieczone jabłka oraz surowe (w stanie zaostrzenia całkowita eliminacja), rozcieńczone niskosłodzone soki owocowe; w małych ilościach: borówki amerykańskie, czarne jagody, winogrona, brzoskwinie, morele, banany, ananasy, kiwi.

Przeciwwskazane: spożywanie jakichkolwiek owoców niedojrzałych lub kwaśnych (np. żurawiny, niedojrzałe jabłka), suszonych (np. rodzynki) oraz gruszek, czereśni, śliwek, wiśni, cytrusów

Wszystkie owoce, nawet te dozwolone najlepiej spożywać po ugotowaniu lub pieczeniu, a na surowo po usunięciu skórek i pestek.

TŁUSZCZE:

Dozwolone: surowe, świeże masło dodawane do potraw po ich przygotowaniu, niezbyt kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu do 18%, masło roślinne, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy i rzepakowy.

Przeciwwskazane: wszystkie pozostałe tłuszcze, a zwłaszcza smalec, słonina, boczek, łój, ceres, topione lub solone masło.

CUKIER I SŁODYCZE:

Dozwolone: spożywanie w niezbyt dużych ilościach miodu, marmolady, niskosłodzonych soków owocowych, biszkoptów, lekko podsuszonego ciasta drożdżowego, sucharków, herbatników, kisiele, budynie, musy, bezy.

Przeciwwskazane: dżemy z pestkami, konfitury, torty oraz w nadmiarze wszelkie inne słodycze, a zwłaszcza: cukierki w czekoladzie, czekolada, cukierki nadziewane, chałwa, pralinki, słodycze zawierające kakao, orzechy.

PRZYPRAWY:

Dozwolone: przyprawy działające łagodnie: wanilia (w laskach i cukru wanilinowego), ziele angielskie, liść laurowy, posiekany zielony koperek, natka pietruszki, majeranek, melisa; w ograniczonych ilościach: papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek, pieprz ziołowy.

Przeciwwskazane: wszystkie ostre przyprawy, tj. musztarda, ostra papryka, pieprz czarny, ocet, cebula, pory, czosnek, chrzan, chilli, curry, gorczyca, gałka muszkatołowa.

NAPOJE I UŻYWKI:

Dozwolone: słaba herbata czarna, herbata owocowa, bawarka, kawa zbożowa (sama lub z mlekiem), napary z ziół (mięta, melisa, rumianek). Niektóre soki mogą nasilać objawy zgagi (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy).

Przeciwwskazane: kakao, mocna czarna kawa prawdziwa, płynna czekolada, napoje gazowane typu : coca-cola, pepsi itp., wody gazowane; alkohol.

Poniżej zamieszczam jeszcze kilka wskazówek dotyczących codziennego życia, których również warto przestrzegać, gdyż w dużym stopniu zmniejszają występujące dolegliwości „refluksowe”:

W codziennej diecie powinno znaleźć się 4-5 posiłków małych objętościowo, spożywanych średnio w odstępie 3-4 godzinnym, zaś ostatni posiłek powinien być spożyty ok. 3 godziny przed snem.

Posiłki powinny być spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu, a każdy kęs w miarę możliwości dokładnie przeżuwany.

W przypadku wystąpienia objawów refluksu warto wypić szklankę wody niegazowanej (która w sposób mechaniczny „czyści” przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych), lubszklankę mleka, która podwyższa pH (czyli neutralizuje kwas) w przełyku, przy okazji także działając „czyszcząco” jak woda.

W miarę możliwości starać się choć na chwilę odpocząć po posiłku, jednak nie powinien to być odpoczynek w pozycji leżącej.

Sen to podstawa, najlepiej przeznaczyć na niego ok. 8 godzin. Z doświadczenia wiem, ze nie zawsze jest to realne, dlatego warto choćby w zamian zrezygnować z pracy późnym wieczorem i w nocy.

Sugerowałabym również wystrzegać się obcisłych ubrań i mocno zapiętych pasków.

I to chyba najtrudniejszy punkt – unikanie stresów….