Zaczynając temat redukcji masy ciała, bez wątpienia trzeba wystartować od zmiany nawyków. Jednak gdy ten aspekt na początku wydaje się przerastającym wyzwaniem, można wprowadzić zaledwie parę zmian w codziennych posiłkach, by śmiało i przyjemnie wkroczyć w tę przygodę odchudzania się. Jakie to zamiany?
1. Chleb pszenny (w tym bagietki, pity, grzanki, tosty, miękkie bułeczki) na pumpernikiel. Mimo, że zawiera wysokie węglowodany, będzie go można zjeść znacznie mniej i na dłużej utrzyma sytość.
2. Ser żółty na płatki drożdżowe. O wiele więcej wartości odżywczych, a smak i struktura o niebo lepsza!
3. Masło tradycyjne na masło z awokado (miękkie z dodatkiem aromatycznej oliwy, np. z białej trufli – zblendowane).
4. Poranna kawa na yerba mate lub wodę ze świeżym imbirem i nasionkami chia – pobudzi, wprowadzi nieco błonnika i nawilży od środka
5. Niełączenie dwóch rodzajów białka zwierzęcego – np. mięsa z serem, jajka z rybą, ryby z serem.
6. Kolację złożonej z kanapek, dania z ryżem, ziemniakami, makaronem czy kaszy na taką, która będzie bazować na warzywach z wysoką zawartością wody: ogórkami, cukinią, bakłażanem, pomidorami, czy też pieczarkami i lekkostrawnego białka: ryby, jaj, chudego sera.
7. Jedna herbata dziennie na napar ziołowy, np. z rumianku i pokrzywy, kminku i tymianku.
8. Jeden owoc dziennie (jeśli jest więcej) na szybką surówkę warzywną lub pałeczki warzywne.
9. Jedna porcja mięsa w ciągu tygodnia (jeśli jest więcej niż 3) na strączki: bób, ciecierzycę, soczewicę, fasolę, groch.
10. Sól tradycyjna na różową i różnorodne przyprawy (korzenne, zioła).
11. Nabiał pełnotłusty na chudy.
12. Czekoladki, ciastka, lody, wafelki, żelki na orzechy i suszone owoce bio oraz czarną czekoladę (>80%), budynie zbożowo-kakaowe, smoothies owocowo-miodowe (jeśli występuję częściej niż 2 x w tyg.)
13. Alkohol na bezalkohol (jeśli występuje częściej niż raz w tyg.)
14. Sałatki z sosami na bazie majonezu lub jogurtu na te z sosami vinegrette.
15. Ciepły posiłek przed snem na ciepły posiłek w południe.
16. Warzywa korzeniowe na warzywa kapustne.
17. Makaron pszenny na makaron z roślin strączkowych, ryżowy lub sojowy.