CHUDNIJ POPRZEZ PROSTE ZMIANY

Zaczynając temat redukcji masy ciała, bez wątpienia trzeba wystartować od zmiany nawyków. Jednak gdy ten aspekt na początku wydaje się przerastającym wyzwaniem, można wprowadzić zaledwie parę zmian w codziennych posiłkach, by śmiało i przyjemnie wkroczyć w tę przygodę odchudzania się. Jakie to zamiany?

1. Chleb pszenny (w tym bagietki, pity, grzanki, tosty, miękkie bułeczki) na pumpernikiel. Mimo, że zawiera wysokie węglowodany, będzie go można zjeść znacznie mniej i na dłużej utrzyma sytość.

2. Ser żółty na płatki drożdżowe. O wiele więcej wartości odżywczych, a smak i struktura o niebo lepsza!

3. Masło tradycyjne na masło z awokado (miękkie z dodatkiem aromatycznej oliwy, np. z białej trufli – zblendowane).

4. Poranna kawa na yerba mate lub wodę ze świeżym imbirem i nasionkami chia – pobudzi, wprowadzi nieco błonnika i nawilży od środka

5. Niełączenie dwóch rodzajów białka zwierzęcego – np. mięsa z serem, jajka z rybą, ryby z serem.

6. Kolację złożonej z kanapek, dania z ryżem, ziemniakami, makaronem czy kaszy na taką, która będzie bazować na warzywach z wysoką zawartością wody: ogórkami, cukinią, bakłażanem, pomidorami, czy też pieczarkami i lekkostrawnego białka: ryby, jaj, chudego sera.

7. Jedna herbata dziennie na napar ziołowy, np. z rumianku i pokrzywy, kminku i tymianku.

8. Jeden owoc dziennie (jeśli jest więcej) na szybką surówkę warzywną lub pałeczki warzywne.

9. Jedna porcja mięsa w ciągu tygodnia (jeśli jest więcej niż 3) na strączki: bób, ciecierzycę, soczewicę, fasolę, groch.

10. Sól tradycyjna na różową i różnorodne przyprawy (korzenne, zioła).

11. Nabiał pełnotłusty na chudy.

12. Czekoladki, ciastka, lody, wafelki, żelki na orzechy i suszone owoce bio oraz czarną czekoladę (>80%), budynie zbożowo-kakaowe, smoothies owocowo-miodowe (jeśli występuję częściej niż 2 x w tyg.)

13. Alkohol na bezalkohol (jeśli występuje częściej niż raz w tyg.)

14. Sałatki z sosami na bazie majonezu lub jogurtu na te z sosami vinegrette.

15. Ciepły posiłek przed snem na ciepły posiłek w południe.

16. Warzywa korzeniowe na warzywa kapustne.

17. Makaron pszenny na makaron z roślin strączkowych, ryżowy lub sojowy.