Staw, jak może już wiecie to ruchome połączenie między składnikami szkieletu, zewnętrznego lub wewnętrznego, czyli potocznie mówiąc, połączenie kości. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, jednocześnie niezbędna do funkcjonowania człowieka w ruchu. Najprostszy podział to klasyfikacja na staw prosty i złożony, a każdy z nich odznacza się konkretną budową. Staw złożony jest z podstawowych elementów:
- powierzchni stawowej – czyli główki i panewki stawowej, ale wyróżnia się też powierzchnie stawowe płaskie – kość krzyżowa z miednicą
- torebka stawowa – otaczająca cały staw, ograniczająca go od otoczenia, zapobiegająca nadmiernym przesunięciom kości oraz stabilizująca staw
- jama stawowa
Ponadto, staw może mieć w swojej konstrukcji:
- więzadła stawowe
- obrąbek stawowy
- łąkotki
- kaletki maziowe
- trzeszczki
- kosmki maziowe
- fałdy maziowe
Aby zapewnić – krótko mówiąc – zdrowie stawów, nieodłącznym elementem stylu życia jest włączenie do menu produktów umożliwiających utrzymanie wszelkich wymienionych elementów we właściwej formie. Poniżej lista:
- ryby morskie i słodkowodne (aktualnie zalecane należy sprawdzać tutaj: http://ryby.wwf.pl/jaka-ryba-na-obiad-poradnik-konsumenta/)
- chudy twaróg
- dojrzewające sery żółte (np. Parmezan)
- jaja
- chude mięso wysokiej jakości (indyk, cielęcina, wołowina, jagnięcina, królik)
- dzika róża, aronia, porzeczki, granat, pomarańcze, ananas
- brokuł, karczoch, kapusta
- migdały, orzechy makadamia, mak
- olej z czarnuszki, olej z wiesiołka
- komosa ryżowa, czerwony ryż
- czerwona i biała fasola
- grzyby
- kurkuma, tymianek, sumak, oregano, werbena, męczennica, kozłek
Czego unikać, by zapobiec utracie istotnych składników dla zdrowia stawów?
- żywności Fast-food
- żywności przetworzonej (konserw, wędlin, puszek, koncentratów, produktów gotowych do podgrzania)
- kofeiny
- alkoholu
- produktów obfitych w szczawiany (szczaw, rabarbar, szpinak, kakao, soja, pszenica, kiwi, jeżyny, maliny, bakłażan, cukinia, pieprz, imbir)