Przypadłość dość częsta u kobiet, choć cierpią na nią nierzadko także mężczyźni. Nieprzyjemny ból, utrudniający często normalne funkcjonowanie potrafi uprzykrzyć życie. Przyczyn jest wiele. Tak wiele, jak i rodzajów zapalenia pęcherza. Ja jednak skupię się na zaleceniach dietetycznych w tym czasie.
1. Przede wszystkim unikamy drażnienia pęcherza. A dzieje się to przez histaminę. Eliminujemy zatem:
- ryby
- rodzynki
- porzeczki, truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny
- kiszonki
- piwo, wino
- pieprz, kminek
2. Ucinamy źródła potasu:
- banany
- jagody
- pomidory
- kalarepa
- pasternak
- groch
- fenkuł
- kurki
- szpinak
3. Stawiamy na moczopędne warzywa:
- ogórki zielone
- seler
- koper
- bakłażan
- chrzan
oraz zioła:
- jałowiec pospolity
- lubczyk ogrodowy
- skrzyp polny
- pokrzywę
- brzozę brodawkowatą
- korzeń lukrecji
- ziele krwawnika
- mniszek lekarski
4. Pomagamy sobie dzięki:
- żurawinie
I to wszystko co możemy zrobić zanim sięgniemy rady lekarza, jeśli nie uda się przeleczyć zapalenia domowym sposobem. Pamiętajcie, żeby nie lekceważyć silnych dolegliwości, zwłaszcza gorączki i ostrego bólu.