Dlaczego jest nam potrzebna? Biotyna, zwana także witaminą B7, H, bierze udział przede wszystkim w syntezie protrombiny, która jest odpowiedzialna za odpowiednie krzepnięcie krwi. Ponadto ma także wpływ na wzrost, odpowiednie funkcjonowanie skóry oraz włosów (zapobiega łysieniu i siwieniu), regenerację po uszkodzeniach, ranach czy występowaniu wysypki.
Witamina H dostarczana do organizmu jest wraz z pożywieniem, a także dzięki produkcji przez mikroflorę bakteryjną zasiedlającą przewód pokarmowy. Gdzie ją znajdziemy? Oto źródła:
– wątróbka, podroby, mięso (drobiowe, wołowe, wieprzowe)
– szpinak, marchewka, pomidory
– grzyby
– arbuzy, winogrona, melony
– mąki: sojowa, ryżowa i pełnoziarnista
– migdały
– drożdże
– ryby
– nasiona roślin strączkowych (soczewica, bób, groch, fasola, ciecierzyca)