Wiosna z Batonem Warszawskim!

Na polskim rynku zaobserwować można szeroki wachlarz w wyborze tzw. zdrowych batonów. Większość to po prostu cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy jęczmienny połączone z utwardzonym tłuszczem, zagęstnikami, stabilizatorami, konserwantami i aromatami. Na szczęście świadomość dobrych wyborów i wpływie cukru na zdrowie jest coraz większa. Dlatego też wśród świadomych konsumentów coraz popularniejsze są produkty naturalne, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Nie wszystkie jednak są tak zdrowe na jakie wyglądają. Większość obecnych na naszym rynku tzw. naturalnych batonów reklamowanych jako produkty „bez dodatku cukru” zawdzięcza swój słodki smak dużej zawartości suszonych owoców, zwłaszcza daktyli. Trzeba pamiętać, że suszone owoce mogą zawierać do 66% cukrów, które są podobne do cukru rafinowanego. Cukier w daktylach zawiera te same substancje, co sacharoza: 50% glukozy, 48% fruktozy i 1% sacharozy oraz minimalne domieszki innych cukrów. Tymczasem sacharoza, która jest dwucukrem zawiera dokładnie równo 50% fruktozy 50% glukozy. A przecież biały cukier też jest „naturalny”, bo nikt go nie syntetyzuje, tylko oczyszcza się go z buraków albo trzciny cukrowej. Jeśli więc unikamy jedzenia cukru, powinniśmy równie ostrożnie podchodzić do zawartości tzw. cukru „naturalnego” i nie dać się zwieść hasłem „produkt bez dodatku cukru”. Dlatego czytajmy etykiety i analizujmy konkretne liczby w tabeli wartości odżywczych. Warto dodać, że cukry proste (np. glukoza czy fruktoza) i dwucukry (np. sacharoza) są nam potrzebne tylko w minimalnych ilościach. W przyrodzie występują w niewielkich stężeniach, a metabolizm człowieka nie jest przystosowany do radzenie sobie z ich nadmiarem! W codziennej pracy spotykam się z dylematem, co wybrać jako substytut tradycyjnych słodyczy… ponieważ bardzo wiele osób tych słodyczy z różnych względów potrzebuje. Ja wybrałam Baton Warszawski. Zawiera jedynie 12-13% cukrów prostych, także może być nawet spożywany bez szkody przez diabetyków. Co dla mnie ważne, dzięki niskiej zawartości węglowodanów prostych i niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG ok. 32) po spożyciu Batona Warszawskiego organizm zasilony jest na dłużej. Uczucie sytości przedłuża ilość błonnika (jeden baton zaspokaja nawet ¼ dziennego zapotrzebowania). W ofercie znajduje się także przepyszny Baton Warszawski Sport, gdzie takie składniki jak: kakao, kokos, siemię, sezam i gryka dadzą solidny kwant energii, a koncentrat białkowy wspomagany słonecznikiem będzie świetnym rozwiązaniem dla aktywnych. Na stronie www.batonwarszawski.pl możesz wybrać swoje produkty, a po wpisaniu kodu rabatowego MILENANOSEK uzyskasz 5 procent zniżki! Polecam! Pssst… Dodam tylko, że moim ulubionym jest kokosowy!!!