Skłonność do pękania naczynek na twarzy to częsta sytuacja dotycząca zarówno skóry kobiet, jak i mężczyzn. Niezdrowe nawyki żywieniowe przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych. Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko powstawania „pajączków”, szczególnie na twarzy?
Najważniejsze w stylu żywienia zapobiegającym pękaniu naczyń krwionośnych jest zastosowanie konkretnych produktów, których składniki działają uszczelniająco – wzmacniająco ściany naczyń krwionośnych. Jakie to składniki?
Antyoksydanty na pękające naczynka
Antocyjany – związki chemiczne pochodzenia roślinnego, występujące w owocach o barwie czerwonej, niebieskiej, fioletowej. Są to czarna porzeczka, borówka czernica i amerykańska, kanadyjska, maliny, truskawki, żurawina, jeżyny, aronia, owoc czarnego bzu, śliwka oraz czerwona kapusta, radicchio, burak, bakłażan, cebula czerwona, rabarbar, rzodkiewki, pomidory i czerwona fasola. Kolejny przeciwutleniacz – kwercetyna zawarta w cebuli, zielonej herbacie, jagodach, winogronach również odgrywa wielką rolę. Witamina C – warzywa kapustne, dzika róża, czarny bez, czerwona i żółta papryka, mikrolistki, chrzan, granat, czarna porzeczka. Witamina A oraz E – swoista ochrona ścian naczyń krwionośnych, które możemy czerpać z olejów roślinnych, awokado, pestek dyni, sezamu, nasion słonecznika, jaj, tłustych ryb morskich.
Inne wspomagacze szczelnych naczyń krwionośnych
Niepodważalnie istotna rutyna. Znajdziemy ją w gryce (płatki, kasze, otręby), dziurawcu, szczawiu, mięcie pieprzowej. Witamina C wspólnie z rutyną wspomagają także ważne białko odpowiedzialne m.in. za sprężyste naczynia krwionośne – kolagen. Błonnik – odpowiada za sprawną pracę jelit, co chroni przed zaparciami. Taka sytuacja sprzyja pękaniu wszelkich naczyń krwionośnych. Doskonałym źródłem błonnika są owoce z drobnymi pestkami, np. maliny, jeżyny, kiwi, dobrej jakości zboża: gryka, orkisz, komosa ryżowa, amarantus, proso, ciemny ryż, ponadto orzechy, nasiona, ziarna, pestki.
Krzem
Warto spożywać także krzemionkę (woda krzemowa) i wzbogacić codzienne menu w otręby, kasze a szczególnie owsiane, które są źródłem krzemu. Na rynku dostępne są rozmaite suplementy diety z krzemem i innymi składnikami mającymi za zadanie wzmocnić naczynia krwionośne. Można je stosować, ale tylko po rozsądnym i przemyślanym wyborze.
Czego unikać?
Nie tylko jest ważne to, co można jeść, by uszczelnić naczynia, ale równie istotne, czego nie jeść. Oto lista:
- alkohol,
- ostre przyprawy,
- ocet spirytusowy,
- gorące potrawy,
- gazowane napoje słodkie,
- napoje energetyzujące,
- mocne napary herbaty, mocna kawa,
- żywność wysoko przetworzona z długą listą dodatków.