KRÓLOWA JESIENI I JEJ WERSJA KOKTAJLOWA

Spożycie dyni w społeczeństwie polskim nadal jest niewielkie. Choć ma tendencję wzrostową! Małą niechęć do tego warzywa stanowi utrudnienie techniczne –  nie jest ona bardzo prosta w obróbce… Jednak na szczęście są wśród Was także ci zmotywowani do działań kulinarnych i to dla Was na pewno jest poniższy artykuł. To, co? Pyszny koktajl?

Dynia jest warzywem lekkostrawnym. Jako jedno z niewielu warzyw może być spożywana niemal w każdej chorobie. Jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 gramów. Dlatego osoby pragnące obniżyć masę ciała spokojnie mogą się na nią ukierunkować. Może i dynia sprawia lekki kłopot przy obróbce (większość odmian trzeba obrać z grubej skóry), ale na pewno warto! Do koktajlu, na przykład.

Zastosowanie dyni

Przetwory z tego warzywa – soki czy przeciery są diuretykami. Działają więc moczopędnie dzięki czemu warzywo to znajduje zastosowanie przy leczeniu nerek oraz chorób układu krążenia. Odznacza się także działaniem odtruwającym i regulującym tempo przemiany materii.  Poza tym jej spożycie wpływa korzystnie na stężenie glukozy we krwi, zapobiega więc rozwojowi cukrzycy. Dynia spożywana regularnie poprawia profil lipidowy u osób mających wysoki cholesterol (LDL – ten niekorzystny w nadmiarze).

Spożywanie dyni wpływa żółciopędnie, łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz „przetwórnię chemiczną” jaką jest wątroba (polecam zajrzeć także tutaj). Surowa lub gotowana dynia pomaga zwalczać zaparcia. Można także stwierdzić,  że warzywo to ułatwia nawet leczenie otyłości. Jest niskokaloryczne, a syci na długo. Co więcej –  badania wskazują, że dynia ma także właściwości antynowotworowe, dzięki flawonoidom.

Koktajl jesienny

U mnie dziś przepyszny koktajl jesienny, gdzie głównym składnikiem jest właśnie D Y N I A! Kupiłam kilka na farmie w Powsinie. Ach, jakie to było cudne popołudnie!

Fot. Farma dyń w Powsinie, Warszawa

Co kupić oprócz dyni do koktajlu?

  • 2 jabłka – najlepiej odmiany Jonagored
  • buraka – małego; jak wyżej – upiec, wspólnie z dynią
  • sproszkowaną kurkumę (można też zetrzeć świeżą)
  • cynamon cejloński
  • ziarna złotego lnu
  • sól morską

Jak zrobić koktajl?

  • W blenderze zmiksować dwa obrane ze skórek jabłka, buraka, upieczoną wcześniej dynię obraną ze skóry, len i przyprawy. Ilości – ile się podoba. Gotowe!

Porada dodatkowa: dynię i buraki można w większej ilości upiec jednorazowo i mieć do koktajlu na 3 dni lub też wykorzystać je do innych potraw.