Dlaczego jest nam potrzebny kolagen? Jest częścią tkanki łącznej (tzw. „spoiwem” łączącym komórki skóry, kości, chrząstek, a także składnikiem naczyń krwionośnych). Organizm naturalnie go wytwarza, jednak jego produkcja zmniejsza się wraz z wiekiem – już po 30. roku życia.
Kolagen – jak uwidacznia się jego obniżenie?
Najbardziej niedobory tego związku widoczne są na skórze w postaci zmarszczek, bruzd, opadaniu skóry i jej wiotczenia. Wraz z utratą kolagenu skóra traci elastyczność, później następuje znaczne pogorszenie kondycji stawów i ogólne pogorszenie krążenia. Dużo, prawda?
Dieta a kolagen
Pożywienie może znacząco wpłynąć ilość kolagenu w organizmie. Przykładem produktów, które mogą zwiększyć produkcję tego białka są zielone warzywa liściaste. Zawierają m.in. luteinę, która bierze udział w budowie kolagenu skóry. Kolejnym składnikiem potrzebną do jego budowy jest witamina C. Przeciwutleniacz znajdujący się m.in. w aronii, dzikiej róży, kapuście, natce pietruszki, truskawkach, czarnej porzeczce. Poza witaminą C, także ziarna zbóż, które zbudowane są z białek prostych – prolamin, gdzie w składzie zawierają znaczne ilości glutaminy i proliny wspomagają syntezę kolagenu. Choć prolina może być syntetyzowana w organizmie ludzkim z glutaminianu, naturalnie występuje także w żywności. Najlepsze źródła pokarmowe oprócz ziaren zbóż to kiełki pszenicy, naturalne soki owocowe oraz chude produkty mleczne.
Kolejny ważny składnik
Niezbędnym składnikiem do budowy struktur skóry, a także chrząstek, ścięgien jest krzem. Pierwiastek ten znajdziemy w burakach, płatkach owsianych, każdego rodzaju otrębach, kaszy jaglanej, fasolce i szparagach, a także wodach tzw. zdrojowych. Następny cenny składnik – kwas hialuronowy, również naturalnie występujący w organizmie pomaga utrzymać skórę w nawilżeniu i poprawia jej sprężystość. Ale także niestety wraz z wiekiem maleje jego zawartość w organizmie. Dlatego należy włączyć do diety fasolę (czerwoną, przy okazji zaopatrując się w wapń), białą, mung, czy też „Jaś” lub czarną. Wszystkie te surowce będą opóźniać wiotczenie i starzenie się wspomnianych struktur w organizmie, zatem pamiętajcie o regularnym ich spożywaniu.
Dawka krzemu i kwasu hialuronowego na śniadanie
Pasta z buraka i białej fasoli
Składniki:
- 2 duże buraki umyte, ale nieobrane
- szklanka suchej fasoli białej (czerwona również się nadaje!)
- 2 łyżki oleju z awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki startej kurkumy
- biały pieprz – wedle uznania
Wykonanie:
W przeddzień przygotowania namoczyć fasolę na noc, rano odlać wodę i ugotować. W tym samym czasie możesz także ugotować buraki (około godzinę) i je obrać. Wrzuć je do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksuj na aksamitną pastę, chyba, że wolisz bardziej teksturalną, jak ja. Podawaj pastę z dobrej jakości pieczywem lub słupkami warzywnymi (ogórkiem, białą rzodkwią, marchewką, selerem naciowym, czy papryką).