Powszechna nazwa tej jednostki to „jelitówka” lub „grypa jelitowa”. Jest wirusowym zakażeniem układu pokarmowego i bardzo szybko się rozprzestrzenia. Szczególnie szybko można na nią zachorować przebywając w dużych skupiskach ludzi, takich jak: autobusy, galerie handlowe, przedszkola, szkoła. Najbardziej narażone są na nią dzieci, u których przebieg choroby bywa najcięższy.
Objawy
- wymioty,
- nieustanne mdłości,
- biegunka,
- gorączka,
- bóle brzucha,
- bóle głowy,
- brak apetytu,
- bóle mięśni,
- senność,
- ogólne niekorzystne samopoczucie.
Leczenie żywieniowe
- spożywanie dużej ilości płynów średniozmineralizowanych o letniej temperaturze – nigdy zimnych,
- eliminacja ciężkostrawnych pokarmów (smażonych, tłustych, ostrych),
- eliminacja strączków,
- eliminacja kawy, mocnej herbaty, innych używek,
- eliminacja słodyczy,
- menu kleikowe na bazie drobnych kasz (manna, jaglana, kuskus), białego ryżu, komosy ryżowej, amarantusa, ew. dodatek gotowanego jabłka lub gruszki, dyni, marchwi, pasternaku,
- eliminacja surowych produktów do czasu zupełnego wyzdrowienia,
- picie galaretki gotowanej z ziaren lnu,
- niewielki dodatek surowego tłuszczu roślinnego (olej z awokado, wiesiołka, rzepakowego, lnianego)
- posiłki o letniej temperaturze,
- przyjmowanie elektrolitów,
- picie naparów z mięty, tymianku, rumianku o letniej temperaturze – nigdy gorących,
- stosowanie zimnych okładów na głowę,
- stosowanie odpowiedniej profilaktyki w domu: wietrzenie pomieszczeń, częste mycie rąk oraz dezynfekcja powierzchni użytkowych.