GRYPA ŻOŁĄDKOWA

Powszechna nazwa tej jednostki to „jelitówka” lub „grypa jelitowa”. Jest  wirusowym zakażeniem układu pokarmowego i bardzo szybko się rozprzestrzenia. Szczególnie szybko można na nią zachorować przebywając w dużych skupiskach ludzi, takich jak: autobusy, galerie handlowe, przedszkola, szkoła. Najbardziej narażone są na nią dzieci, u których przebieg choroby bywa najcięższy.

Objawy

  • wymioty,
  • nieustanne mdłości,
  • biegunka,
  • gorączka,
  • bóle brzucha,
  • bóle głowy,
  • brak apetytu,
  • bóle mięśni,
  • senność,
  • ogólne niekorzystne samopoczucie.

Leczenie żywieniowe

  • spożywanie dużej ilości płynów średniozmineralizowanych o letniej temperaturze – nigdy zimnych,
  • eliminacja ciężkostrawnych pokarmów (smażonych, tłustych, ostrych),
  • eliminacja strączków,
  • eliminacja kawy, mocnej herbaty, innych używek,
  • eliminacja słodyczy,
  • menu kleikowe na bazie drobnych kasz (manna, jaglana, kuskus), białego ryżu, komosy ryżowej, amarantusa, ew. dodatek gotowanego jabłka lub gruszki, dyni, marchwi, pasternaku,
  • eliminacja surowych produktów do czasu zupełnego wyzdrowienia,
  • picie galaretki gotowanej z ziaren lnu,
  • niewielki dodatek surowego tłuszczu roślinnego (olej z awokado, wiesiołka, rzepakowego, lnianego)
  • posiłki o letniej temperaturze,
  • przyjmowanie elektrolitów,
  • picie naparów z mięty, tymianku, rumianku o letniej temperaturze – nigdy gorących,
  • stosowanie zimnych okładów na głowę,
  • stosowanie odpowiedniej profilaktyki w domu: wietrzenie pomieszczeń, częste mycie rąk oraz dezynfekcja powierzchni użytkowych.