GRYPA ŻOŁĄDKOWA

Powszechna nazwa tej jednostki to „jelitówka” lub „grypa jelitowa”. Jest ona wirusowym zakażeniem układu pokarmowego i bardzo szybko się rozprzestrzenia. Szczególnie szybko zachorować na nią można przebywając w dużych skupiskach ludzi, takich jak: autobusy, galerie handlowe, przedszkola, szkoła. Najbardziej narażone są na nią dzieci, u których przebieg choroby bywa najcięższy.

Objawy

  • wymioty,
  • nieustanne mdłości,
  • biegunka,
  • gorączka,
  • bóle brzucha,
  • bóle głowy,
  • brak apetytu,
  • bóle mięśni,
  • senność,
  • ogólne niekorzystne samopoczucie.

Leczenie

  • spożywanie dużej ilości płynów średniozmineralizowanych,
  • unikanie ciężkostrawnych pokarmów,
  • menu kleikowe, na bazie drobnych kasz (manna, jaglana, kus kus), białego ryżu, komosy ryżowej, amarantusa,
  • eliminacja surowych produktów,
  • niewielki dodatek surowego tłuszczu roślinnego (olej z awokado, wiesiołka, rzepakowego, lnianego)
  • posiłki o letniej temperaturze,
  • przyjmowanie elektrolitów,
  • picie naparów z mięty, tymianku, rumianku,
  • stosowanie zimnych okładów,
  • stosowanie odpowiedniej profilaktyki w domu: wietrzenie pomieszczeń, częste mycie rąk oraz dezynfekcja powierzchni użytkowych.