ŻYWIENIE A SMOG

Na szczęście zanieczyszczenie się zmniejsza, ale temat smogu i jego wpływu na zdrowie wciąż powinno być „na tapecie”. Dlatego postanowiłam zebrać dla Was wszelkie ważne info, jakie możecie zastosować w myśl o odżywianiu się pod kątem profilaktycznym wpływu smogu na zdrowie.

Kluczowym zaleceniem w walce z zanieczyszczeniami w powietrzu jest uwaga na antyoksydanty w diecie. To one niwelują wolne rodniki, które z kolei powstają w organizmie przy każdym oddechu. Ich produkcja jest naturalnym efektem starzenia się, ale powstają one także w sytuacjach niefizjologicznych, np. w wyniku choroby, opalania się, nieprawidłowej diety, a przede wszystkim stresu. Nadmiar wolnych rodników może wyrządzić wiele szkód człowiekowi, zwłaszcza wywołać poważne choroby. Dlatego tak istotne jest, by z jak największą uwagą je niszczyć. A to możliwe jest właśnie za pomocą przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Gdzie je znajdziemy?

Doskonałym źródłem antyoksydantów są wszystkie warzywa i owoce, które mają czerwony, różowy, fioletowy barwnik. To one wykazują najwyższy stopień utleniania. Natomiast kolor zielony także charakteryzuje się takową mocą, dlatego brokuły, warzywa liściaste czy zioła, również należy wprowadzić do codziennej diety, by mieć choć w połowie poczucie, że działamy na korzyść swojego zdrowia. Codzienna dawka tych niezbędnych składników to 2,5 szklanki, tak więc do każdego posiłku dodajmy drogocenne barwniki. Oprócz warzyw i owoców, także oleje roślinne – z pestek dyni, lniany, z czarnuszki, wiesiołka, nasion chia, które są doskonałym źródłem kwasu omega-3 pomogą wzmocnić układ odpornościowy. To on odpowiada za możliwość zwalczania wszelkich chorób, a wcześniej – dba o nie zapadalność na nie. Oprócz tego, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pekan – także o wysokiej zawartości błonnika i substancji mineralnych będą skutecznie usuwać toksyczne związki.

Nie tylko pożywienie, ale także i płyny są w tym temacie bardzo istotne. Ważna jest jakość wody oraz napary z rozmaitych ziół, czy liściaste herbaty. Zalecana jest także odpowiednia ilość przyjmowanych płynów – 2,5 litra dziennie stanowi wypośrodkowane zalecenie dla grupy wiekowej od lat 18. Dzieci i wczesna młodzież – 1,5-2 litra dziennie. Tylko wtedy nerki filtrujące i dbające o magazyn elektrolitów będą w stanie oczyszczać regularnie organizm.

Każdy dzień, pod względem żywienia powinien być zaplanowany bez udziału żywności wysoko przetworzonej, pół-produktów, produktów z długą listą składników, przede wszystkim cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, utwardzanymi tłuszczami, listą E-dodatków. Blokują one skutecznie wchłanianie się korzystnych składników z pożywienia, przez co organizm nie ma bazy i magazynu do tego, by zwalczać stres oksydacyjny a co za tym idzie – prosto ujmując – smog. Warto też pamiętać, że wprowadzając do diety wartościowe produkty, bezwzględnie trzeba zrezygnować z palenia papierosów, nadużywania alkoholu i kawy.

KOKTAJL ANTYSMOGOWY

Składniki: garść jarmużu, garść cykorii, mango, awokado, szklanka naparu z zielonej herbaty, łyżeczka nasion chia, szczypta kurkumy, kawałek startego świeżego imbiru, kropla oleju z wiesiołka.

Wykonanie: warzywa i owoce dokładnie umyć, mango i awokado obrać ze skór, dodać nasiona i przyprawy, wszystkie składniki zblendować