O, tak! Bez cukru, bo jak można go w ogóle jeść. Dzielę się z Wami moim ulubionym, wypracowanym przez lata przepisem na rozpustne – bo czekoladowe – ale bez cukru (czekolada też), ciasto świąteczne. Puder zrobiony jest z erytrytolu. Rozkosznych wypieków!
Składniki (forma o śr. 16 cm)
- 2 jajka rozmiaru M lub L
- 60 g jogurtu typu greckiego
- 5 kostek gorzkiej czekolady bez cukru (w składzie ma mieć tylko masę kakao i ew. masło kakaowe)
- 1 czubata łyżka naturalnego kakao w proszku
- średnio dojrzały banan
- 200 g mąki owsianej
- suszone owoce miechunki peruwiańskiej bio (bez siarczanów)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- erytrytol
Wykonanie:
Jajka zmiksuj z jogurtem i rozdrobnionym bananem. Wsyp mąkę, sodę i kakao, ponownie zmiksuj. Czekoladę drobno posiekaj i wrzuć ją do masy. Dodaj miechunkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180’C przez 40 minut. W tym czasie zrób „cukier” puder. Odmierz 120 g (3/4 szklanki) erytrytolu i zmiel go na proszek – ja robię to w młynku do kawy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posyp pudrem i ew. kakaem przez drobne sitko.