Substytuty kofeiny – jakie i dlaczego?

Yerba Mate – roślina z rodziny ostrokrzewów – ostrokrzew paragwajski. Zwiększa koncentrację, stymuluje komórki układu nerwowego – niweluje uczucie zmęczenia umysłowego.Ponadto dostarcza wiele cennych składników, takich jak witaminy A, B1, C, E i wapń, fosfor, mangan, krzem. Działa także przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i wyrównuje bilans elektrolitów. Pobudza długotrwale, a nie chwilowo. Najkorzystniejsza forma – w postaci naparu.

Guarana – roślina z dorzecza Amazonki, źródło zdrowia, siły i radości! Zawiera 4 razy więcej kofeiny i pobudza aż na 6 godzin, czyli o 2 dłużej niż kawa – to jest oczywiście indywidualne, natomiast tak pokazały statystyki. Guarana ponadto zwiększa szybkość reakcji, koncentrację i zdolność szybkiego zapamiętywania, ulepsza czujność psychiczną. Energetyzuje na dłużej. Można spożywać ją w kapsułkach lub w napoju.

Korzeń imbiru – imbir znany jest na całym świecie z niezwykłych właściwości leczniczych szczególnie podczas infekcji. W Europie najwcześniej pojawił się w Anglii. Imbir zwiększa przepływ krwi przez mózg, przez co jest dobrym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Ma właściwości rozgrzewające i wzmagające krążenie krwi polecany jest osobom ospałym i ociężałym. Zalecany jest także dla osób z tendencją do marznięcia kończyn, z bladą cerą i ustami – przyspiesza krążenie. Świeży korzeń można zaparzać i pić napój dodatkowo z dodatkiem cynamonu, cytryny i goździków, a także ścierać na drobnej tarce do potraw.

Korzeń żeń-szenia – zawarte w nim substancje biologicznie czynne – ginsenozydy działają wzmacniająco na układ nerwowy. Poprawia pamięć, procesy myślenia i kojarzenia, dzięki czemu przeciwdziała zmęczeniu, znużeniu, zwiększa witalność umysłową, uodparnia organizm na stres poprzez stymulację adrenaliny. Najbardziej skuteczne jest żucie  świeżych  lub wysuszonych korzeni. Dostępne są także napoje i herbaty.

Wszystkie wymienione alternatywy dla kawy nie działają zakwaszająco, nie odwadniają i nie powodują uzależnień.