Zdrowie kobiety jest uwarunkowane w dużej mierze równowagą hormonalną. Jest to dość trudny temat do okiełznania, gdyż spore wahania niektórych hormonów ulegają przecież w trybie fizjologicznym. Przyjrzyjmy się temu, czego powodem jest obniżenie estrogenu i jak naturalnie można sobie z tym dać radę.
PMS
Syndrom napięcia przedmiesiączkowego zna każda kobieta. Można go przeróżnie odczuwać ale w większości nie są to najprostsze i najciekawsze mechanizmy. Spadek poziomu estrogenów może się łączyć ze spadkiem ilości serotoniny a to daje zdecydowanie niesympatyczne objawy. Najczęściej zauważamy to przez odczucia w nastroju i… apetyt. I to jest największa bolączka współczesnej kobiety. Niskie stężenie w tym czasie wzmaga chęć na węglowodany i to nie w postaci kasz, warzyw, płatków zbożowych, ale słodyczy (w najlepszym wypadku na zwiększoną ilość dojrzałych owoców). To z kolei w wielu przypadkach – kiedy staje się powtarzalne – znajduje odzwierciedlenie w powstawaniu tkanki tłuszczowej. Gdy małe stężenie estrogenu pojawi się w czasie menopauzy występują również objawy takie, jak: uderzenia gorąca, bóle głowy, wzmożona potliwość czy długotrwała bezsenność. Wszystkie te symptomy mogą zwiększać potrzebę jedzenia i picia co stanowi czynnik ryzyka rozwoju otyłości.
PODNIEŚ ESTROGEN ŻYWIENIEM
Jednym z takich surowców wspomagających w niskim estrogenie jest korzeń maca (inaczej żeń-szeń peruwiański). Jest to dobre źródło węglowodanów o niskiej zawartość tłuszczu i dużej ilości błonnika. Zawiera ponadto przeciwutleniacz – witaminę C, glukozynolany i polifenole, miedź, żelazo. Dzięki
tym wszystkim składnikom maca działa łagodząco na objawy menopauzy spowodowane niskim estrogenem. Jego stężenie może ustabilizować również cholina. To witaminopodobny związek szczególnie istotny dla układu nerwowego i wątroby – największej „przetwórni” organizmu. Następny pomocny superfood to niskokaloryczny granat bogaty w kompleks witamin B. Owoc ten wywodzi się z terenów dawnej Persji i Mezopotamii, skąd rozprzestrzenił się po Europie. Wystarczy dosypywać ziarenka do potraw lub wypić co 3. dzień szklankę soku z tego owocu. Na poziom estrogenu wpływa także witamina E, którą znajdziesz w olejach roślinnych, migdałach, kiełkach, zarodkach ziaren zbóż. Warto dodatkowo przyjmować magnez, by zadziałać regulująco na pracę układu nerwowego. Kiedy głównym objawem jest bezsenność polecam kozłek lekarski, melisę lekarską, czy szyszki chmielu a także test adaprogenu – ashwagandy.