Zapewne o nich słyszeliście, ale czy umiecie je zastosować? Istnieje wiele bardzo istotnych reguł, według których należy postępować, by bezpiecznie, ze smakiem i przyjemnością spożywać kwiaty. Po pierwsze – kupujemy od dostawcy kwiatów przeznaczonych do jedzenia lub kupujemy w sklepie ekologicznym. Wtedy mamy pewność, że nie są nawożone, bo większość kwiatów ozdobnych niestety jest. Po drugie – nie używamy kwiatów rosnących w okolicy ruchliwych dróg oraz tych z kwiaciarni lub sklepu ogrodniczego! Po trzecie – kwiaty przed spożyciem należy oczywiście myć zwłaszcza jeśli rosną nisko przy ziemi. W przypadku kwiatów czarnego bzu lub akacji, mycie może zniszczyć ich drobne, delikatne płatki (wystarczy więc zebranie ich zaraz po wyschnięciu z porannej rosy i położenie na papierze). Po czwarte – należy zapamiętać kwiaty trujące: azalię (tj. rododendron lub różanecznik), barwinka, glicynię, groszek pachnący, hiacynta, hortensję, irysa, jaskra, konwalię, kaczeńca, krokusa jesiennego, lantanę pospolitą, naparstnicę, oleandra, ostróżkę, powojnika, lobelię, zawilca, żonkila i narcyza. Po piąte – zapamiętać kwiaty jadalne: Kwiaty jadalne: m.in. akacja ( gałązki są trujące), aksamitka, bazylia, begonia, bergamotka, bez czarny (gałązki trujące), bez lilak, bratek, brzoskwinia, chaber, chryzantema, cukinia, dynia, dziewanna, dziurawiec, fasola, fiołek, frezja, fuksja, goździk, grusza, hibiskus, jaśmin, jeżyna, kabaczek, koniczyna, lawenda, liliowiec, lipa, lucerna, magnolia, mak, malwa, mieczyk, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, pelargonia, pigwa, piwonia, podbiał, róża, rumianek, słonecznik, stokrotka, storczyk, surfinia, szałwia, tulipan, wiesiołek, wiśnia, wrzos. Moim ulubionym kwiatem jest lawenda, dlatego dziś przedstawię Wam coś dla zmysłów – pomysł na kawę lawendową! A propos właściwości lawendy, działa stymulująco w przypadku ociężałości psychicznej, więc wraz z kofeiną – świetne działanie na układ nerwowy! Z drugiej strony – kiedy umysł wymaga relaksu, lawenda świetnie uelastycznia się w działaniu i pomaga wówczas wyciszyć układ nerwowy.
1 filiżanka ulubionej kawy
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
1 łyżeczka dobrego miodu
„mleko” migdałowe
Wykonanie:
Kawę parzymy w kawiarce razem z kwiatami lawendy przez ok. 5 minut. Napar (bez kwiatów) przelewamy do filiżanki, a następnie dodajemy mleko i miód.