Kluczowe zasady komponowania menu

Spośród wielu teorii, opisujących zalecenia w prawidłowym żywieniu a także wieloma wątpliwościami i kontrowersjami z jakimi się spotkałam, ja kieruję się przede wszystkim tymi, które opisuję poniżej:

Jakość – wybieraj produkty świeże, surowe, a niektóre z nich, np. suszone owoce czy produkty mleczne, drób – w miarę możliwości ekologiczne, a także nieprzetworzone – w naturalnie występującej postaci, z jak najmniejszą ilością dodatków do żywności. Czytaj etykiety – omijaj cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i inne syropy, utwardzony tłuszcz roślinny oraz E-dodatki. Już dzięki temu będziesz dalej od szkodliwości pokarmu na Twój organizm. Takie dodatki nie tylko są pozbawione wartości, ale sieją spustoszenie i wywołują niepożądane reakcje.

Kolor – komponuj posiłki z jak największym spektrum barw – najkorzystniej fioletowe, zielone, czerwone i żółte. Najmniej białe, beżowe czy szare. Naturalne kolory warzyw, owoców sygnalizują wysoką koncentrację antyoksydantów- najważniejszych składników w diecie, chroniących przed zapadalnością na różnego rodzaju choroby. Posiłki spożywaj na talerzach w kolorze ciemnym – fioletowym, niebieskim, granatowym lub czarnym. Wtedy unikniesz „chętki” na podjadanie i…przejadanie się!

Różnorodność – spożywanie tego samego pożywienia każdego dnia, nawet jeśli jest zdrowe i smaczne, prowadzi do rutyny. Ta z kolei powoduje, że Twój organizm przestaje reagować na dany rodzaj pożywienia – nie zachowuje wartości, zbiera tkankę tłuszczową lub szuka innego pożywienia – wtedy szczególnie tego niepolecanego: słodyczy, słonych i tłustych przekąsek, produktów mącznych, np. naleśniki, pyzy, pierogi i t.p. Koniecznie pamiętaj o codziennych zmianach i sezonowości produktów.

Przyjemność w naturalnym smaku, aromacie i konsystencji – przekonaj się do surowców w ich naturalnej postaci. Jeśli trzeba, użyj ziół i przypraw, ale nie sztucznych mieszanek, czy kostek. Staraj się nie dzielić pożywienia na małe części, nie rozdrabniać, nie miksować – zwiększasz wtedy ucieczkę witamin i innych korzystnych związków, a przecież chodzi o to, żeby jak najwięcej ich dla siebie zachować!

Metody przyrządzania posiłków – dobrze oczyszczone warzywa i owoce ze skórką (jeśli oczywiście jadalna), w postaci surowej. Wymagające obróbki termicznej – gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, duszenie bez obsmażania, sous-vide.

Indywidualność – nie ma jednej, najlepszej, standardowej diety dla każdego. Dzięki obserwacji i słuchaniu własnego ciała, chęci zyskania świadomości, wiedzy i zaufania do swojego specjalisty możesz odnaleźć, zaprojektować własną dietę. Dietę obejmującą Twoje preferencje smakowe, osobiste potrzeby, ewentualne dolegliwości, nietolerancje pokarmowe, alergie czy choćby czynnik techniczno-organizacyjny: czas przygotowania posiłków i przyrządy kuchenne.

Przeciwdziałanie procesom zapalnym

koncentruj się szczególnie na niwelowaniu ryzyka stanów zapalnych w organizmie, które prowadzą ogólnie do złego samopoczucia, braku energii, motywacji, koncentracji, przedwczesnego starzenia się i rozwoju chorób – szczególnie nowotworów. Proces zapalny łatwo jest obudzić w układzie kostnym, który jak wiesz, musi być dla Ciebie w jak najlepszej formie. Dlatego koniecznie należy przyglądać się temu, co spożywasz i jak to wpływa na Twój organizm. Czy wszystkie produkty służą Twojemu codziennemu samopoczuciu? Zastanów się także, jak często pojawiają się bóle układu ruchowego i z jakiego powodu. Nie wspominając o kontuzjach. Warto także przynajmniej raz na dwa lata pójść na badanie gęstości kości metodą densytometrii.