INTERAKCJE LEKÓW Z POKARMEM cz. 1 

Ryzyko wystąpienia interakcji z lekami nie zależy tylko od składu pokarmu, ale także od wielkości posiłków. Warto na początku zaznaczyć, że wraz ze wzrostem objętości danego posiłku zmniejsza się tzw. dostępność biologiczna leków.

Większość farmaceutyków wchłania się w jelicie cienkim. Skład pożywienia będzie miał zatem istotny wpływ dla dynamiki wchłaniania danych leków w tym odcinku jelita. Ubogo białkowe pokarmy, ale obfite w tłuszcze i węglowodany złożone spowodują spowolnienie procesów wchłaniania większości leków. Wchłanianie witamin w obecności tłuszczów będzie zaś zwiększone, szczególnie A, D, E oraz K. Tak samo będą działać leki z grupy przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych. Leki psychotropowe przyjmowane z wysokotłuszczowymi pokarmami, w skrajnych przypadkach mogą spowodować zaburzenia świadomości, drgawki, spadek ciśnienia i zaburzenia pracy serca.

Istotny jest też odczyn danych pokarmów. Kwaśne (np. mięso, ryby, zboża) zwiększają wchłanianie leków i równocześnie zmniejszają ich wydalanie z organizmu, co może doprowadzić do wystąpienia wszelkich działań niepożądanych. Menu wysokobiałkowe zmniejsza kwaśne pH soku żołądkowego i na tej drodze może zmieniać wchłanianie wielu medykamentów. Dieta bezmięsna z kolei powoduje alkalizację (wzrost pH w kierunku zasadowym), co może również modyfikować wchłanianie i hamować wydalanie leków o charakterze zasadowym (powinien o tym poinformować lekarz przepisujący różne środki lub farmaceuta). Produkty z wysoką zawartością błonnika będą zmniejszać wchłanianie niektórych leków.

Bardzo istotną kwestią jest, czym popijamy leki. Ponieważ z reguły są to tabletki, kapsułki, proszek, także bez popicia nie będzie możliwe przyswojenie. Niewłaściwe będzie popijanie leków sokami owocowymi, które mogą wchodzić w szereg interakcji, np. kwas cytrynowy z owoców i erytromycyna z antybiotyków będzie wywoływać niepożądane i niebezpieczne dla zdrowienia reakcje. Klasycznym i znanym przykładem jest sok grejpfrutowy skąd naringina, kwercetyna, kamferol i 6,7 – dihydroksybergamotyna hamują działanie większości leków, a co więcej i co bardziej niebezpieczne – w drugą stronę, nasilają działanie poszczególnych, powodując groźne powikłania. Błędem jest używanie także herbaty, kawy, czy naparów ziołowych. Leków nie należy popijać również mlekiem – obecność soli wapnia zmniejsza przyswajanie niektórych związków nawet o połowę!

One Reply to “INTERAKCJE LEKÓW Z POKARMEM cz. 1 ”

  1. […] podsumowująca cz.1 i cz.2 artykułu? W celu uniknięcia interakcji najbezpieczniej jest przyjmować leki nie […]

Comments are closed.