POSTARZAJĄCE JEDZENIE

Tematy wokół zdrowia człowieka mocno skoncentrowały się ostatnio na edukacji przeciwstarzeniowej oraz idei longevity. Świadomie dbamy o to, co pomaga spowolnić starzenie. Niestety w większości skupiając się na zmarszczkach a nie na kondycji narządów czy sprawności. Ponadto często zapominamy, że ważniejszą częścią tej dbałości jest unikanie tego, co to starzenie przyspiesza. Co postarza człowieka? Nie od dziś wiadomo, że na pewno palenie papierosów, nadmiar alkoholu, używek […]

Czytaj więcej

ZADAJ SOBIE TE KILKA PYTAŃ

Żyjemy w świecie przepełnionym informacjami, przekonaniami, teoriami na temat zachowania zdrowia, zarówno psychicznego jak i fizycznego. Fakt, trudno się w tym odnaleźć, szczególnie gdy napływ wszelkich wiadomości ma charakter wskazujący na wygląd człowieka. Kultura popularna bardzo chętnie mówi o ciałach, estetyce, aparycji, „ideałach”, kanonach stawiając tym samym wymagania. Rzadko kto może im sprostać, a równocześnie rzadko kto tego nie próbuje. Wskazówka do tego, by sobie z tym […]

Czytaj więcej

PRACA Z POKUSAMI

„Mogę się powstrzymać od słodyczy? Czy może nie chcę? Dlaczego o tym ciągle myślę? A może po prostu trzeba je zjeść, jak mam ochotę? Ale czy to nie za często?” – takie i inne pytania dręczą zazwyczaj moich pacjentów. Dzisiaj przyjrzymy się temu, co nie pozwala spokojnie przejść obok batona, który często zaczyna rządzić decyzjami. Ogromna oferta na rynku, chęć, a czasami przymus zakupów i spożywanie słodyczy […]

Czytaj więcej

TRENUJESZ? ROZWAŻ TE SUPLEMENTY

W aspekcie suplementacji zbilansowanego żywienia, a zwłaszcza w wysokiej aktywności fizycznej wciąż rośnie wiele kontrowersji i mitów. Warto jednak przychylić się do pewnego faktu i rozważyć jej wdrożenie. Z uwarunkowań osobniczych wynika, że niekiedy jest nawet taka potrzeba – aby organizm funkcjonował lepiej i wykorzystywał maksimum swojego potencjału, kiedy pracuje fizycznie. Obecnie znaczną rolę przypisuje się suplementom  diety na bazie adaptogenów – roślin, […]

Czytaj więcej

TERAPEUTYCZNA OLIWA

Właściwości oliwy z oliwek nie wzbudzają wątpliwości zdrowotnych. Korzystny skład pod kątem profilu tłuszczowego, bezpieczna w obróbce termicznej, smaczna, uniwersalna w kuchni. Ostatnie badania naukowe wskazały jeszcze jedną zaletę, która może okazać się pomocna pacjentom wymagającym szczególnej uwagi. Silny antyoksydant w oliwie o nazwie hydroksytyrozol zyskał miano tego, który wspomaga regenerację połączeń nerwowych między różnymi obszarami mózgu, ma pozytywny wpływ na pamięć […]

Czytaj więcej

GLUTEN – JAK TO W KOŃCU JEST?

U niektórych osób stosowanie diety bez glutenu jest konieczne. Najważniejszym i niewątpliwym wskazaniem do eliminacji glutenu są: celiakia (choroba trzewna), nietolerancja glutenu, skórna postać celiakii – choroba Dühringa, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NNG) i alergia. W tych schorzeniach dieta gluten-free jest prawdziwym i najlepszym sposobem leczenia oraz poprawy jakości funkcjonowania, profilaktyki chorób. Ale czy tylko dla tych osób gluten jest niebezpieczny? […]

Czytaj więcej

STYLE JEDZENIA

Jesz według potrzeb, preferencji, nawyków wykształconych w dzieciństwie czy… tylko dlatego żeby nie czuć głodu? Każdy z nas ma wykształcony sposób, styl jedzenia który jest charakterystyczny. Są to schematy wyborów, decyzji, zachowań żywieniowych. Zobacz, jakie to są aby poznać siebie jeszcze lepiej! Style optymalne To takie sposoby odżywiania się, które charakteryzuje właściwie rozpoznane uczucie głodu i sytości płynących z fizjologii i co współgra z utrzymaniem […]

Czytaj więcej

DIETA BALETNICY – OPINIA

Twórcy tzw. diety baletnicy zasłynęli wśród tych propagujących diety odchudzające. Intencja może nie była najgorsza, jednak sama nazwa jak i zasady, które promowali pozostawiają wiele do życzenia. Zaczynając od pojęcia dieta baletnicy już w tych dwóch słowach. Zarówno w połączeniu jak i w rozumieniu słów dieta baletnicy zawarta jest nieprawda. Samo pojęcie dieta w tym aspekcie użyte zostało zupełnie błędnie, ponieważ jest ono […]

Czytaj więcej

UTRWALAMY ODPORNOŚĆ

Dary natury jeszcze nam towarzyszą, więc korzystajmy przede wszystkim z dostępnych antyoksydantów drobnocząsteczkowych – flawonoidów! Najlepszymi ich źródłami są jeszcze obecne w gruszkach, śliwkach, jabłkach, marchewce czy burakach. O każdej porze roku można zacząć dbać o układ odpornościowy, jednak w sezonie jesienno-zimowym szczególnie. Jednak w tym przypadku mowa już o utrwalaniu a nie o budowaniu. Na niektóre działania jest już bowiem za późno. Zalecenia dotyczące tej […]

Czytaj więcej

ODCHUDZAM SIĘ BO INNI TEGO CHCĄ

Jaki jest Twój kompas wyborów: żywieniowych, społecznych, kulturowych… życiowych? Skąd bierzesz motywację? Czy ufasz sobie i dokonujesz wyborów z wnętrza? A może decydują o nich ludzie, zdarzenia, okoliczności, los? Dowiedz się tego a będzie Ci łatwiej. Odchudzanie – to Twoja decyzja? Największym tematem poruszanym przez media, prasę, social media i przy tzw. stole jest jedzenie i powiązany z nim wygląd. Sylwetka, masa ciała, rozmiary ubrań, […]

Czytaj więcej

PÓŹNOLETNIE TEMATY

Różna reakcja organizmu na temperaturę, odmienne preferencje, przyzwyczajenia. Te wszystkie czynniki mogą powodować, że wybór odpowiedniej dla siebie żywności latem nie należało i należy do łatwych. Zobacz, z jakimi tematami warto się teraz zaznajomić, by przyjemnie, zdrowo i smacznie spędzić jeszcze tę krótszą już część lata. Sezonowe top produkty anti-aging Co polskie, to wciąż dobre! Kiedy lato daruje nam swoje bogactwa natury, żal […]

Czytaj więcej

JAK SIĘ ODŻYWIAĆ W PODRÓŻY?

Życie w biegu często równoważne jest z życiem w trybie „podróże”. I o ile styl żywienia na co dzień, kiedy przebywamy w swoim domu jest jakoś uporządkowany, wiele się zmienia, kiedy z niego wyjeżdżamy. Nie ważne w jakim celu – ważne, jest to zmiana. Ten tekst jest fragmentem mojej książki „Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych”. Zapraszam po więcej! Wyjazdy służbowe nierzadko wpisane są w tryb pracy […]

Czytaj więcej