PRZECIWKO ANEMII

Dlaczego buraki i sok z tych warzyw szczególnie polecany jest przy niedokrwistości (anemii)? Czy na pewno chodzi o żelazo?

WARTOŚCI BURAKÓW

Burak zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B, oraz A i C. Jest także bogatym źródłem flawonoidów, kwasu foliowego i błonnika. 100 g surowego warzywa dostarczy nam 348 mg potasu, 41 mg wapnia, 17 mg magnezu, 52 mg sodu, 17 mg fosforu, 1,7 mg żelaza i 0,6 mg cynku, ponadto niewielkie ilości manganu, molibdenu, miedzi, kobaltu, cezu i rubidu. Co prawda uwaga, że burak powinien być spożywany przez cierpiących anemię bo ma dużo żelaza to przesłanka (ma go za mała ponadto o słabej przyswajalności) jednak są powody, dlaczego akurat burak zalecany jest w tej chorobie. Zawarte w nim miedź, cynk i kobalt biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ponad miedź ułatwia transport żelaza a molibden i witamina C  natomiast – jego wchłanianie. Kwas foliowy reguluje podziały komórkowe, a witamina B6 i sprawia, że powstałe krwinki są silne i zdolne do transportu substancji odżywczych. Dodatkowo zawarty w nich barwnik – betaina czterokrotnie podnosi zdolność komórek organizmu do przyswajania tlenu tym samym podnosząc wydajność układu krwionośnego. Warto!

FOSHU FOOD

Uwielbiam buraki. I tym bardziej po tym, jak odkryłam markę, która produkuje napoje z dodatkiem tego drogocennego warzywa. Marka Foshu (https://vianat.eu/) spodobała mi się również dlatego, że podąża za ideą kreowania żywności funkcjonalnej pod kątem konkretnego działania prozdrowotnego. Żywności złożonej z takich składników, które zawierają w sobie wyjątkowo wysoką koncentrację bioaktywnych fitozwiązków. Napoje od Foshu są bardzo smaczne i posiadają przede wszystkim prosty skład! Oprócz soku z aronii i buraka (NIE z koncentratu!) zawiera niewielką ilość odtłuszczonych nasion lnu. Jest pyszny i pięknie pachnie. Sok z buraka (i dodatkowo tutaj aronii) ma też inne właściwości, ale o tym kiedy indziej.

ZNACZENIE SŁOWA „FOSHU” I ZALECENIA SPOŻYCIA

Skrót foshu jest jeszcze mało rozpowszechniony wśród konsumentów europejskich. W tłumaczeniu z języka angielskiego foods for specified health use oznacza żywność specjalnego przeznaczenia prozdrowotnego. Taki model żywności, posiada także pewne wskazania do stosowania, jak np. mój ulubiony napój z aronii. Na podstawie badań klinicznych zaleca się wypijanie 1 szklanki dziennie. Dodatkowo, osoby z niskim ciśnieniem tętniczym raczej powinny zamienić np. ten aroniowy na aronię z burakiem. W ten sposób delikatnie chociaż zniwelują ryzyko nadmiernego obniżenia ciśnienia (jest to wysoka dawka bioskładników także efektywność jest naprawdę duża). Jedynymi przeciwwskazaniami do spożycia napoju z aronii są wrzody żołądka, żołądkowo-przełykowy i nadkwasota. Naturalną właściwością aronii i jej przetworów jest stymulacja wydzielania soku żołądkowego, czego w tych chorobach bezwzględnie należy unikać.

INNE ZALETY MARKI

Kolejną zaletą marki jest to, że napoje FOSHU wytwarzane za pomocą innowacyjnej technologii. Czyli jakiej? Pozwalającej na obniżenie
strat najcenniejszych składników bioaktywnych z surowców roślinnych.  Polecane są w ramach dietoprofilaktyki (zapadalność na nowotwory, rozwój infekcji, zaćmę, cukrzycę t. 2, osoby zdrowe z wysoką aktywnością fizyczną, dbające o odporność, sen, kondycję skóry, wolne starzenie się). Ale nie tylko – w dietoterapii także. Mogą je spożywać diabetycy, weganie i osoby na diecie gluten-free.

PLUS TO…

…co jeszcze istotne dla konsumenta – posiadają także klarowne oświadczenia zdrowotne na etykiecie.

Gorąco polecam!

Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients.; 2015. Apr 14. 7(4):2801-22. doi:10.3390/nu7042801.