WŁOSKA FOCACCIA – CAŁA MOJA!

Dzisiejsze popołudnie piątkowe poświęciłam na przygotowanie włoskiego przysmaku, który uwielbiam. O ile nie jestem fanką pizzy, nawet tej wpisanej na listę UNESCO, o tyle focaccia należy do tego rodzaju węglowodanów, za którymi naprawdę przepadam! Nazwa focaccia pochodzi od słowa focus (łac. ogień), a bardziej precyzyjnie focolare, które oznacza część pieca chlebowego położoną blisko ognia – focaccia na tej części właśnie jest pieczona. Najlepsze focaccie wychodzą pieczone w prawdziwych piecach chlebowych, można jednak oczywiście przyrządzić je w zwyczajnym, kuchennym piekarniku, jak ja to zrobiłam dzisiaj. Oczywiście, istnieje wiele gatunków tego ciasta, w zależności od regionu Włoch różnią się one między sobą. Tę, którą wykorzystuję do podzielenia się z Wami nauczyłam się piec przebywając na Sardynii.

Jak już wiele razy wspominałam, kuchnia nie jest moim ulubionym miejscem w domu, a patelnia, czy garnek to absolutnie nie moje atrybuty to czasami i ja cieszę się, kiedy mogę coś przyrządzić. Przedstawiam Wam dziś moją dyspensę na weekendowe śniadanie, czyli focaccię z pomidorkami cherry. W takiej postaci, nawet to warzywo, za którym też niekoniecznie stoję murem…w takim wydaniu smakuje nawet i mnie. I taką spałaszuję tym razem totalnie sama. Mniam!

FOCACCIA Z POMIDORKAMI CHERRY

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki różowej soli
  • 5 g drożdży instant
  • 100 g pomidorków cherry
  • garść listków bazylii
  • czarny pieprz
  • oliwa do przesmarowania focacci przed upieczeniem

Wykonanie

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, wodę oraz oliwę. Zagnieć masę na gładkie, jednolite ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1, 5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrób obficie posmarowanymi oliwą dłońmi. Ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek. W cieście zrób niewielkie wgłębienia palcem i obficie skrop je oliwą. Na cieście rozłóż pomidorki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia, mniej więcej na 20-30 minut. Tak przygotowaną focaccię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190st. C i piecz około 20 minut, aż jej wierzch będzie ładnie zezłocony.