KTO NIE MOŻE JEŚĆ TRUSKAWEK?

To nie takie oczywiste, że zdrowe i sezonowe owoce są polecane każdemu. Sprawdź, czy powinieneś spożywać truskawki lub może jest w twoim otoczeniu ktoś, kto powinien na nie uważać.

Truskawki należą do owoców, które mogą silnie uczulać. Na pewno nie podaje się ich dzieciom poniżej 2. roku życia, a także:

– osobom z alergią na kwas salicylowy – uwaga, można się uczulić także w ciągu życia lub odczuwać dolegliwości podobne do alergii, kiedy spożyje się duże ilości owoców

-ponieważ truskawki muszą być potraktowane pestycydami, aby nie pleśniały w kilka godzin od zbiorów, są osoby, które wykazują alergie również na te środki ochronne

– chorym na wrzody żołądka

– IBS (zespół jelita drażliwego)

– chorym na Colitis Ulcerosa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i Leśniowskiego-Crohna

– osobom cierpiącym na uchyłki jelit

– osobom z niskim ciśnieniem tętniczym (niecałkowicie wykluczone, ale z pewnością nie w dużych ilościach i nie w godzinach porannych)

– osobom z niewydolnością nerek

Niekiedy ugotowanie truskawek i czy też upieczenie może być zbawienne dla niektórych dolegliwości, np. chorób jelit, jednak wówczas zostaje zachowany tylko częściowy smak, a wartości odżywcze, jak można się domyśleć ulegają także znacznemu obniżeniu.