Nie wiem, jak Wy, ale ja uważam, że chrapanie to najgorszy dźwięk na Świecie, poza wierceniem…Nie od dziś wiadomo, że chrapaniu sprzyja nadmiar masy ciała. Osoby otyłe, ale i z nadwagą mają większą zawartość tkanki tłuszczowej w okolicy klatki piersiowej, szyi i głowy co powoduje trudniejsze oddychanie. Kolejnym powodem poza tzw. krzywą przegrodą nosową i innymi niedyspozycjami, o których nie będę dziś pisać to nieprawidłowe żywienie, częste spożywanie alkoholu czy nałogowe palenie papierosów.
Jakie produkty przyczyniają się do chrapania?
– alkohol – w wyniku spożycia następuje rozluźnienie mięśni ciała, w tym mięśni gardła,
– alergeny – osoby uczulone na dane produkty wydzielają więcej śluzu w drogach oddechowych, co utrudnia oddychanie,
– potrawy smażone i duże porcje – układ pokarmowy nie jest w stanie spokojnie i efektywnie strawić takiego rodzaju posiłków i w dużej ilości, aby zapaść w zdrowy sen, stąd pojawiają się różne dystraktory, w tym chrapanie,
– produkty mleczne – również zwiększają wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych; białka mleka są też częstymi alergenami pokarmowymi, a laktoza w produktach mlecznych – powszechnym składnikiem wywołującym nietolerancje pokarmowe,
– cukier – jako produkt nasilający ogólnie stan zapalny w tkankach, powoduje reakcje alergiczne, ale i prowadzące do nadprodukcji gęstej wydzieliny,
– przetworzona żywność – zawiera dużo dodatków, na które człowiek może reagować alergią lub nietolerancją, ponadto cukier nie pomaga w zachowaniu zdrowia – rzecz jasna,
– nadużywanie środków uspokajających – rozluźniają mięśnie, również gardła.
Każdy czasami chrapie, jednak kiedy staje się to powtarzalne, bezzwłocznie należy działać. Ze względu na zdrowie swoje ale i otoczenia.
Co jeść, aby próbować zwalczać chrapanie?
Przede wszystkim nieprzetworzoną żywność, naturalną, bez sztucznych dodatków, cukru, szkodliwych E-dodatków, niesmażonych, grillowanych, ale i w dużej ilości. Kluczem zachowania zdrowej diety, co wiąże się z uniknięciem powtarzalnego chrapania jest dieta przeciwzapalna = antyoksydacyjna. Jej bazą – w dużym skrócie – są warzywa, owoce, zboża, ziarna, orzechy, zdrowe tłuszcze i zioła.