POŻYWIENIE A CHRAPANIE

Nie od dziś wiadomo, że chrapaniu sprzyja nadmiar masy ciała. Osoby otyłe mają większą zawartość tkanki tłuszczowej w okolicy klatki piersiowej, szyi i głowy co powoduje trudniejsze oddychanie. Kolejnym powodem poza tzw. krzywą przegrodą nosową i innymi niedyspozycjami, o których nie będę dziś pisać, to nieprawidłowe żywienie.

Jakie produkty przyczyniają się do chrapania?

– alkohol – w wyniku spożycia następuje rozluźnienie mięśni ciała, w tym mięśni gardła,

– alergeny – osoby uczulone na dane produkty wydzielają więcej śluzu w drogach oddechowych, co utrudnia oddychanie,

– produkty mleczne – również zwiększają wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych,

– cukier – jako produkt nasilający ogólnie stan zapalny w tkankach, powoduje reakcje alergiczne, ale i prowadzące do nadprodukcji gęstej wydzieliny,

– przetworzona żywność – zawiera dużo dodatków, na które człowiek może reagować alergią lub nietolerancją,

– nadużywanie środków uspokajających – rozluźniają mięśnie, również gardła,